Commoció al Regne Unit

Emoció en l’homenatge al diputat britànic assassinat

Johnson assegura que la «democràcia triomfarà» sobre «els qui cometen actes de maldat»

Emoció en l’homenatge al diputat britànic assassinat

TOLGA AKMEN

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va encapçalar dilluns els homenatges al diputat conservador David Amess, apunyalat mortalment divendres en la seva circumscripció per un home potencialment motivat per extremisme islamista, segons la policia antiterrorista. En el seu discurs, Johnson ha assegurat que la democràcia triomfarà sobre els qui «cometen actes de maldat».

Amess, de 69 anys, un veterà legislador del Partit Conservador de Johnson, fervent catòlic, pare de cinc fills i ferri defensor del Brexit, va rebre múltiples punyalades divendres quan rebia els seus electors en una petita església de Leigh-on-Sea, al sud-est d’Anglaterra. Elegit per primera vegada el 1983, Amess era «ferm en les seves conviccions, però sempre respectuós amb els que pensaven diferent [...] apreciarem la seva memòria, celebrarem el seu llegat i mai permetrem que aquells que cometen actes de maldat triomfin sobre la democràcia», va afegir el primer ministre britànic.

Elogis i records

Després d’una oració pronunciada pel capellà de l’assemblea, Patricia Hillas, i un minut de silenci, diputats de tot l’espectre polític es van succeir durant hores amb discursos, elogis i records d’«una gran persona amb un fantàstic sentit de l’humor» que van fer saltar més d’una rialla. «Per descomptat que les diferències són importants, en això consisteix la democràcia, però el dia d’avui ens recorda que el que tenim en comú és encara més important», va afirmar el líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, fustigant «un atac al nostre mode de vida».

Notícies relacionades

L’autor de l’atac és un un britànic de 25 anys d’origen somali que havia seguit un programa de lluita contra la radicalització, es va asseure i va esperar que arribés la policia. Des d’aleshores està en detenció preventiva en virtut de la llei antiterrorista, que permet interrogar-lo fins al pròxim divendres. Va ser identificat per la BBC com Ali Habi Ali. Declarant-se traumatitzat, el seu pare, Harbi Ali Kullane, exconseller del primer ministre somali, va confirmar al Sunday Times que el seu fill estava detingut.

L’atac, els motius del qual encara no estan clars, va commocionar el Regne Unit, encara marcat per l’assassinat el 2016 de la diputada laborista Jo Cox, legisladora proeuropea de 41 anys, que un simpatitzant neonazi va matar en ple carrer a una setmana del referèndum sobre el Brexit.