Reconeixement

Merkel, a la recepció del premi Carles V a Yuste: «Només una Europa Unida és una Europa forta»

  • La dirigent, que deixarà el poder quan es formi un nou govern a Alemanya, defensa el projecte europeu i aposta per enfortir la cohesió

Merkel, a la recepció del premi Carles V a Yuste: «Només una Europa Unida és una Europa forta»

JERO MORALES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Només una Europa Unida és una Europa forta. Units cap endins, forts cap enfora». La cancellera alemanya, Angela Merkel, va tornar aquest dijous a reivindicar la necessitat d’una cohesió més gran entre els 27 estats membres de la UE durant l’acte d’entrega del XIV Premi Europeu Carles V al monestir de Yuste (Càceres) com a reconeixement al seu compromís amb Europa. Merkel, que va recollir el guardó de mans del rei Felip, va fer aquest al·legat una setmana després de l’últim cop de Polònia a un dels pilars del club, que és la primacia del dret europeu sobre els nacionals.

Després de 16 anys al capdavant del Govern alemany, ha viscut diverses crisis, com la migratòria del 2015 o la pandèmia de la Covid-19, i a Yuste no va dubtar a continuar defensant el projecte europeu i va avisar que la UE «acabarà tenint problemes» si no frena els extremismes i els interessos nacionals que s’oposen a una sobirania comunitària més gran.

Mirant al futur immediat, Merkel va apostar per ressaltar els «valors comuns» de la Unió. Segons la seva opinió, l’actual crisi ha de tenir un «efecte catalitzador» que permeti una capacitat més gran d’evolució i ser «més proactius», enfortint la cohesió d’Europa i permetent que sigui «més independent i sobirana» per contrarestar l’hegemonia de països com la Xina. Amb la recepció d’aquest guardó, la política conservadora, que deixarà el poder quan es formi un nou Govern a Alemanya, previst per abans de Nadal, es va acomiadar d’Espanya.

Després d’entregar-li l’estatueta, el Rei va enaltir la cancellera per haver «anteposat el compromís a l’enfrontament» i propiciat «consensos i solucions equilibrades i constructives» sempre «allunyada de protagonismes i dels extrems». Segons Felip, Merkel «representa l’esperit de la millor Europa unida».

Per a la història

«Aquests últims 16 anys de lideratge tan personal, tan especial, passaran a la història amb majúscules de la UE i l’ordre internacional», va destacar el Monarca.

Notícies relacionades

En el palmarès del Premi Europeu Carles V figuren destacats representants polítics com el també canceller alemany Helmut Kohl, l’exlíder de l’URSS Mikhaïl Gorbatxov i l’expresident de la Comissió Europea Jacques Delors, el primer mandatari a aconseguir-lo. També l’han rebut l’expresident espanyol Felipe González i l’exministre Javier Solana, els dos presents en l’acte d’aquest dijous.

En la cerimònia de lliurament del guardó també va ser present el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, que després va dinar amb Merkel al monestir. A les xarxes socials, Sánchez es va afegir a les lloances a la cancellera: «Gràcies, Angela, pel teu treball tots aquests anys, pel teu recolzament i esforç per construir una UE més unida i solidària».