Justícia internacional

Comença a Roma el judici a quatre agents egipcis per la mort de Giulio Regeni

  • Els investigadors apunten que l’estudiant va ser segrestat i assassinat perquè l’havien confós amb un espia estranger

Comença a Roma el judici a quatre agents egipcis per la mort de Giulio Regeni

AFP / FILIPPO MONTEFORTE

1
Es llegeix en minuts
France Presse

La justícia italiana ha iniciat aquest dijous el judici en rebel·lia a quatre membres del servei secret egipci després de la polèmica mort de Giulio Regeni, que duia a terme una investigació acadèmica sobre els sindicats al país àrab per a la Universitat de Cambridge el gener de 2016.

Els quatre agents de seguretat egipcis, el general Tariq Sabir i els oficials Athal Kamel Mohamed Ibrahim, Uhsan Helmi i Magdi Ibrahim Abdelal Sharif, han sigut acusats de segrest i conspiració d’assassinat, entre altres càrrecs.

El cos de Regeni, de 28 anys, va ser trobat al costat d’una carretera pròxima a la capital egípcia i en l’autòpsia, realitzada a Itàlia, es van descobrir múltiples ferides i diversos ossos trencats, senyal que suggereix que hauria rebut cops amb «punys, pals i martells», van indicar els serveis forenses. Segons les investigacions mèdiques, els agressors van marcar el front de l’estudiant italià amb una ‘X’ i li van arrencar les ungles de les mans.

Tensió en augment

La crispació entre els dos països va augmentar quan el 31 de desembre la fiscalia egípcia va decidir alliberar els agents al no acceptar la implicació dels membres del servei secret en el cas.

El fiscal del cas, Michele Prestipino, va assegurar al desembre davant un comitè parlamentari que hi havia «proves significatives» que involucraven els quatre oficials egipcis en l’assassinat, acusació que va ser rebutjada pel país àrab.

Notícies relacionades

El brutal assassinat augmenta la tensió entre Europa i Egipte per la violació sistemàtica dels drets humans sota el mandat de l’actual president i exmilitar Abdel Fatah al-Sisi.

Segons va declarar l’organització activista pels drets humans Human Rights Watch, amb el judici, la família i el país busquen sobretot «veritat i justícia».