«Pres polític»

Mor a la presó un general aliat i després adversari de Chávez

  • Raúl Isaías Baduel mor de Covid-19 després de rebre la primera dosi de la vacuna, segons les autoritats de Caracas

  • Exministre de Defensa, va passar els seus últims 12 anys de vida a la presó

Mor a la presó un general aliat i després adversari de Chávez

DAVID FERNÁNDEZ

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El general retirat i exministre de Defensa d’Hugo Chávez, Raúl Isaías Baduel, ha mort a la presó com a conseqüència de la Covid-19. «Transmetem les nostres condolences als seus familiars i amics», ha dit el fiscal general Tarek William Saab al donar a conèixer la notícia. Baduel, ha assegurat, ja havia rebut la primera dosi de la vacuna i se li aplicaven les atencions mèdiques corresponents. D’acord amb el portal de la revista ‘Tal Cual’ «els responsables de la seva custòdia mai van informar sobre el seu contagi». Baudel tenia 66 anys. Va ser un aliat clau de Chávez i després, un adversari polític. La seva defunció posa fi als seus 12 anys de privació de llibertat: sis anys de presó, un de presó domiciliària i els últims cinc una altra vegada darrere de les reixes.

Baduel va ser detingut per primera vegada l’abril del 2009 per funcionaris de la Direcció General de Contraintel·ligència Militar (Dgcim) per presumptes actes de corrupció. Sempre es va considerar un pres polític. El mateix va fer l’oposició.

A partir del 2016 va ser tancat a la presó de la seu del Servei Bolivarià d’Intel·ligència Nacional (Sebin), on es va denunciar en el seu moment i va ser objecte de presses il·legals.  Fa dos anys el van traslladar a una altra unitat penitenciària. «Les vexacions li van provocar problemes de salut, per la qual cosa el desembre del 2019 va ser internat en un Centre de Diagnòstic Integral (CDI) a Fuerte Tiuna, on, segons el seu advocat, Guillermo Rojas González, el militar retirat no va rebre l’atenció pertinent», va consignar ‘Tal Cual’.

Notícies relacionades

El director de l’oenagé de defensa dels drets humans Foro Penal, Gonzalo Himiob, ha destacat que ja són 10 els presos polítics morts sota custòdia del règim. «La responsabilitat sobre la vida i la salut de qualsevol detingut recau sobre l’Estat».

Baduel va trencar amb Chávez a finals del 2007 després del seu pas al retir i quan el model bolivarià es radicalitzava. L’extint general era crític de les decisions que havia pres el president.

Temes:

Veneçuela