800 víctimes aquesta setmana

La coalició àrab del Iemen diu haver matat un altre centenar d’houthis al nord del país

  • El Iemen s’ha vist devastat per un conflicte de set anys que enfronta els rebels houthi recolzats per l’Iran amb el Govern, avalat per aquesta coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita

yemen-pobreza

yemen-pobreza

2
Es llegeix en minuts

La coalició militar àrab que intervé al Iemen va assegurar aquest dimecres haver matat 108 rebels houthis en atacs aeris contra les seves posicions a la província de Marib (nord) en les últimes 24 hores, i per tant, són gairebé 800 els insurgents que diu haver abatut en una setmana.

La coalició, encapçalada per l’Aràbia Saudita, va detallar en un comunicat que havia portat a terme 19 noves operacions àrees al districte d’Al Abdiyah, al sud de la província de Marib, amb el resultat de 12 vehicles militars del moviment xiïta destrossats, a més dels 108 morts. «Vam portar a terme 19 atacs que van destruir 12 vehicles militars de la milícia (dels houthis) i van matar 108 terroristes en les últimes 24 hores», va anunciar la coalició.

El Iemen s’ha vist devastat per un conflicte de set anys que enfronta els rebels houthis recolzats per l’Iran amb el Govern, avalat per aquesta coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita. Els xiïtes houthis van reprendre el mes passat la seva ofensiva per arrabassar el control de Marib. I els enfrontaments i atacs aeris han deixat des d’aleshores centenars de morts entre rebels i tropes lleials al Govern. Tot això va accentuar la pitjor crisi humanitària del món actualment, segons l’ONU.

Guerra de xifres

Al Abdiyah, un dels districtes més poblats de Marib, és objecte d’atacs dels avions saudites des que recentment va ser pres pels houthis en l’ofensiva que porta a terme des de febrer en aquesta estratègica província, últim bastió del Govern reconegut internacionalment al nord del país.

En una guerra de xifres que no han sigut corroborades per fonts independents la coalició assegura haver matat en total almenys 798 rebels en l’última setmana, mentre que aquests van afirmar dimarts que havien causat 1.300 morts i més de 4.000 ferits entre les tropes progovernamentals que combaten a terra sense precisar quan.

Alhora que s’intensifiquen els combats a Marib continuen els atacs dels houthis iemenites contra objectius a la veïna Aràbia Saudita, on llança constantment míssils i drons carregats amb explosius que, majoritàriament, són interceptats o cauen sense causar ferits ni danys personals.

Notícies relacionades

La coalició va informar aquest dimarts que havia destruït dues llanxes carregades amb explosius, un altre dels mètodes utilitzats pels insurgents, que estaven a punt de ser utilitzades en atacs imminents. Tot i que no va especificar on van ser destruïdes aquestes embarcacions, va acusar els houthis de «continuar amenaçant les línies navilieres i el comerç internacional a l’estret de Mandeb i el sud del mar Roig».

Els houthis controlen àmplies zones del nord i l’oest del Iemen, inclosa Sanà, des de finals del 2014 i principis del 2015, quan va començar una guerra que es va agreujar amb la intervenció d’una coalició de països àrabs encapçalada per l’Aràbia Saudita.

Temes:

Iemen