Diplomàcia

El cap del Parlament veneçolà exigeix a Borrell respecte al conveni electoral

  • Borrell va defensar que la missió de la Unió Europea «acompanyarà» l’oposició en els comicis del 21 de novembre

El cap del Parlament veneçolà exigeix a Borrell respecte al conveni electoral

JOHANNA GERON / POOL

1
Es llegeix en minuts

El president del Parlament de Veneçuela, Jorge Rodríguez, va exigir aquest diumenge a l’alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors, Josep Borrell, que compleixi el conveni firmat amb el Consell Nacional Electoral del país sobre la missió d’observació de cara als comicis del 21 de novembre.

«Va ser una violació flagrant del conveni que va firmar el Consell Nacional Electoral (CNE), que subscriu de manera taxativa que s’ha de respectar la sobirania dels veneçolans. Si ell (Borrell) té rotllos polítics dins la UE, aquest és el seu problema», va expressar Rodríguez durant la seva participació en l’assaig electoral de cara als comicis regionals i locals del novembre.

Borrell va defensar divendres, durant un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum, a Madrid, que la missió «acompanyarà» l’oposició, perquè «és una garantia més gran per ells» que els observadors de la UE estiguin «presents auditant el sistema».

«Si l’oposició decideix anar-hi i això és un camí que permet obrir una bretxa i aconseguir una institucionalització més gran de l’oposició, ¿he de dir jo que no envio una missió d’observació electoral perquè les eleccions són fraudulentes?», va argumentar el també vicepresident de la Comissió Europea.

«Doncs quin ànim els dono perquè es presentin si ja dic que són fraudulentes», va afegir Borrell sobre una oposició que, majoritàriament, participarà en els comicis per primera vegada des del 2017.

Legitimar o no Maduro

A més, va explicar Borrell que, segons el seu parer, el que «legitimarà o deslegitimarà» el Govern de Maduro serà el que digui l’informe elaborat per la missió, la primera que la UE envia al país sud-americà des de fa 15 anys.

Notícies relacionades

Al respecte, el president del legislatiu va afirmar que cap missió d’observació pot immiscir-se en els afers interns d’un país, ja que «violenta el primer article de l’acord que el senyor Borrell va firmar amb el CNE».

«Si és així, millor que no vingui. Si ve a complir els estàndards d’observació electoral establerts per l’Organització de les Nacions Unides, benvinguts, els nostres braços estan oberts. Si ve a violentar els estàndards, el conveni que van firmar, millor que no vengui, perquè nosaltres això no ho acceptarem», va exclamar el diputat chavista.