A Roma

Detingut el líder de la neofeixista Força Nova per assaltar la seu del principal sindicat d’Itàlia

  • Centenars d’afiliats del CGIL es concentren davant les seus del sindicat per rebutjar l’atac de la ultradreta

Detingut el líder de la neofeixista Força Nova per assaltar la seu del principal sindicat d’Itàlia

Remo Casilli / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La policia italiana ha detingut un mínim de 12 persones durant la manifestació a Roma d’aquest dissabte passat contra el passaport Covid que va derivar en greus disturbis i en l’assalt a la seu del principal sindicat italià CGIL. Entre els detinguts hi ha el líder del partit neofeixista Força Nova, Roberto Fiore, i el capitost de la seva secció romana del mateix partit, Giuliano Castellino. Aquest diumenge, centenars d’afiliats i simpatitzants del CGIL s’han concentrat a les portes de diferents seus de la central en tot el país com a mostra de rebuig de l’assalt.

Segons imatges recollides per ‘La Repubblica’, tant Castellino com Fiore es van separar de la processó per atacar la seu de la Confederació General Italiana del Treball (CGIL). Fots policials han confirmat al diari italià la detenció dels dos líders. Els incidents van començar a l’entrada del parc de Vila Borghese i s’han reproduït en altres punts de la capital italiana amb llançament d’objectes contra la policia, que ha respost amb bombes de fum i granades de fum. «¡Assassins!» i «¡Volem la dimissió de Draghi i Mattarella!» han sigut els crits dels manifestants amb referència al primer ministre Mario Draghi i al president Sergio Mattarella, segons informa la premsa italiana.

Notícies relacionades

El sindicat ha denunciat aquest «assalt feixista» en paraules del seu secretari general, Maurizio Landini. «És un atac a la democràcia i a tot el món del treball que volem rebutjar. Ningú vol tornar el nostre país als vint anys de feixisme», ha reblat. El diputat del Partit Democràtic, Emanuele Fiano, ha anunciat que presentarà en les pròximes hores una moció urgent davant el Parlament «per demanar la dissolució de Força Nova i els altres moviments obertament feixistes», segons va fer saber durant un acte de solidaritat amb la CGIL celebrat aquest diumenge.

Condemna dels principals partits

El president italià, Sergio Mattarella, ha parlat per telèfon amb el secretari general de la CGIL per expressar-li la seva solidaritat després de l’atac. També el primer ministre, Mario Draghi, ha telefonat a Landini per expressar-li a ell i a tot el sindicat la plena solidaritat del Govern. «Els sindicats són una defensa fonamental de la democràcia i els drets dels treballadors. Qualsevol intimidació contra ells és inacceptable i ha de ser rebutjada amb absoluta fermesa», ha apuntat en un comunicat. Draghi ha aprofitat, a més, per condemnar la violència que s’ha produït en altres ciutats italianes. «El dret a expressar les pròpies idees mai pot degenerar en actes d’agressió i intimidació», ha advertit. A Milà, la policia ha carregat contra els assistents a la marxa «No Green Pass» en el tercer dissabte consecutiu d’enfrontaments entre manifestants i policies.