Suposada malversació

Investigat el canceller austríac per presumpte cas de desfalc i suborn

  • La Fiscalia Anticorrupció creu que s’han utilitzat fons públics per pagar a un diari enquestes que beneficiaven el partit de Kurz

Investigat el canceller austríac per presumpte cas de desfalc i suborn

LUDOVIC MARIN

2
Es llegeix en minuts
EFE

El canceller federal austríac, el conservador Sebastian Kurz, està sent investigat per un suposat cas de malversació i suborn en el qual s’haurien utilitzat fons públics per pagar a un diari enquestes que beneficiaven la seva formació política, segons va informar aquest dimecres la Fiscalia Anticorrupció a Viena. El ministeri públic va confirmar que s’ha obert una investigació contra Kurz i nou persones més, així com contra tres entitats jurídiques.

Segons els mitjans austríacs, entre les entitats jurídiques investigades hi ha el governant Partit Popular austríac (ÖVP) i el diari sensacionalista ‘Österreich’. Els fiscals sospiten que el Ministeri de Finances hauria pagat entre 2016 i 2018 aquest diari perquè publiqués sondejos i articles favorables a l’ÖVP i al mateix Kurz, que llavors era ministre d’Exteriors i ja estava buscant aconseguir la direcció del partit.

Es tractaria, segons els investigadors, d’«enquestes exclusivament partidistes, de vegades manipulades, d’una empresa d’estudis d’opinió, que es van utilitzar en interès d’un partit polític i dels seus alts funcionaris». ‘Österreich’ (Àustria, en alemany) hauria publicat els resultats d’aquestes enquestes, sense especificar que es tractava de publicitat, i fins i tot hauria utilitzat aquestes dades en els seus editorials. La Fiscalia manté que, a canvi, es van fer pagaments a l’empresa editora del diari. Aquests pagaments van ser en gran part «una contraprestació a la possibilitat donada als acusats d’influir en la cobertura editorial d’aquest mitjà de comunicació», assenyala el ministeri públic.

Segons el diari liberal ‘Der Standard’, Anticorrupció considera que Kurz era «la persona central» i que part d’aquesta operació tenien com a principal objectiu beneficiar el llavors ministre d’Exteriors.

Comptes pendents amb la justícia

Com a part de la investigació es van produir registres a la seu central de l’ÖVP a Viena i a les oficines del Ministeri de Finances i de la mateixa Cancelleria federal.

L’ÖVP, que lidera des del 2020 una coalició a Àustria amb l’ecologista Els Verds, va rebutjar aquest dimecres les acusacions i les va considerar un intent de danyar la formació política i el seu líder.

Notícies relacionades

Els problemes de Kurz amb la justícia no es limiten a aquest cas. El jove canceller, de 35 anys, està acusat de fals testimoni davant la comissió parlamentària que investiga el ‘cas Eivissa’, un escàndol de corrupció que el maig del 2019 va tombar la coalició que ell mateix liderava llavors amb el partit d’extrema dreta FPÖ.

Kurz era un dels convidats a la convenció del PP del cap de setmana passat a València, però va excusar la seva presència a causa de la negociació dels Pressupostos que van tenir lloc diumenge a Viena. El canceller va enviar un vídeo de recolzament per a l’acte de clausura.