LLUITA CONTRA LA COVID

La Xina aixeca un macrohospital per a les quarantenes dels viatgers

  • El centre tindrà 5.000 habitacions i ocupa la superfície de 46 camps de futbol

  • El repartiment de menjar als que hi estiguin tancats serà tres vegades al dia amb drons i robots

La Estación Sanitaria Internacional de Guangzhou, un complejo construido para alojar a los viajeros internacionales, en la provincia de Guangdong, al sur de China, el 17 de septiembre.

La Estación Sanitaria Internacional de Guangzhou, un complejo construido para alojar a los viajeros internacionales, en la provincia de Guangdong, al sur de China, el 17 de septiembre. / Chinatopix

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Divuit mesos i més de quatre milions de morts al món separen aquell hospital aixecat a la carrera a Wuhan de l’elefantíac centre de quarantena que obrirà la setmana vinent a Guangzhou. Hans sigut tres mesos d’obres que han ocupat 4.000 treballadors. Ha costat 223 milions d’euros, ocupa l’equivalent de 46 camps de futbol i compta amb 5.000 habitacions d’amplis finestrals que alleujaran la reclusió de tres setmanes. Són construccions en fileres de tres pisos amb zones verdes que emfatitzen la funcionalitat, sense luxes ni escassetats.  

Els viatgers seran traslladats des del pròxim aeroport de Baiyun amb autocar i trobaran una obra d’art tecnològica que evita el contacte humà. Seran informatitzades tant l’entrada i la sortida com el pagament de l’estada. Robots i drons deixaran els tres menjars diaris rere la porta, la temperatura serà mesurada amb un artefacte amb intel·ligència artificial i una càmera permetrà contactar el personal mèdic per videoconferència. Les habitacions compten amb una estoreta per a ioga i un altre equipament per a l’exercici físic. El complex de Guangzhou és una bombolla per a viatgers i els seus gairebé 200 treballadors mèdics. Aquests es mantindran sense sortides durant 28 dies i, acabat el seu torn, passaran una setmana de quarantena en el centre i dues més a casa abans de trepitjar el carrer.  

 La interacció ja era mínima als hotels de quarantena quan aquest periodista va passar per la seva l’any passat, reduïda als funcionaris amb vestits de protecció integral que transportaven el menjar o alguna salutació succinta al veí si coincidies a l’obrir la porta per recollir-lo. 

Hi haurà més centres

Guangzhou absorbeix el gruix de l’escàs trànsit d’arribades que permet la Xina. La capital de l’antiga Canton rep el 90% dels viatgers i compta amb 30.000 d’aquests en 300 hotels de quarantena, segons la premsa oficial. El seu centre especial serà el primer de molts. També ho han anunciat Shenzhen i Dongguan, pròximes a Guangzhou.

La política va ser aprovada quan el país va patir el primer brot de la variant delta i les autoritats van concloure que la seva accentuada capacitat de contagi recomanava un blindatge més gran del que ofereixen els hotels. El virus ha desaparegut virtualment de la Xina però els contagis importats continuen atemorint una població que desconfia dels xinesos i el grapat d’estrangers que tornen. L’últim rebrot va emfatitzar l’alarma: l’hauria causat, segons les primeres investigacions, un xinès arribat de Singapur després d’haver encadenat nou proves negatives durant les seves tres setmanes de reclusió hotelera. 

La política anunciada per la Comissió Nacional de Salut és improbable per ambiciosa. Planteja que les ciutats traslladin dels hotels als centres especials els viatgers i comptin amb 20 habitacions per cada 10.000 habitants. La projecció a Guangzhou, amb una població de 17 milions, supera les 37.000 habitacions: set vegades les del nou centre.  

 «Això no és un pedaç, indica que la Xina pensa que aquesta pandèmia no acabarà aviat i que continuarà amb els seus estrictes controls fronterers», ha explicat Yanzhong Huang, expert en salut del ‘think tank’ Consell de Relacions Internacionals, en el matutí hongkonguès ‘South China Morning Post’.

L’opinió dels epidemiòlegs

Notícies relacionades

 No hi ha indicis que la Xina s'afegeixi a la tendència aperturista global malgrat els dubtes de si la seva factura és sostenible a llarg termini. Alguns reputats epidemiòlegs xinesos com Zhang Wenhong havien demanat que el país aprengués a conviure amb el virus i jubilés la «tolerància zero». La hipòtesi era forassenyada en l’inici de la pandèmia però sona més raonable amb les massives campanyes de vacunació.  

 Zhong Nanshan, el principal assessor del Govern, ha fixat aquesta setmana les condicions. La Xina no suavitzarà els seus controls d’accés mentre no arribi a la immunitat de grup i la mortalitat al món continuï alta. La primera condició no sembla llunyana: el 70% de la seva població ha rebut la pauta completa i el llindar de seguretat està fixat en el 80 o 85%. Sobre la segona hi ha més dubtes. Actualment arriba a l’1 o 2%, deu vegades per sobre de la grip comuna, un percentatge inadmissible per a la Xina.  

Temes:

Xina