Memòries reveladores

L’exprimera ministra danesa, Thorning-Schmidt, acusa Giscard d’Estaing d’haver-la grapejat

  • «Avui s’hauria considerat assetjament sexual. En aquella època no, però em va semblar inadequat», revela la dirigent

Helle Thorning-Schmidt, primera ministra danesa.

Helle Thorning-Schmidt, primera ministra danesa. / AFP / GORGES GOBET

1
Es llegeix en minuts
France Presse

L’ex primera ministra de Dinamarca Helle Thorning-Schmidt acusa l’expresident francès Valéry Giscard d’Estaing d’haver-la grapejat, en fragments de les seves memòries publicats aquest dilluns en la premsa danesa. «Vaig veure que Giscard d’Estaing s’asseia al meu costat i m’agafava la cuixa per sota de la taula. Va ser una bogeria. Em vaig preguntar què estava passant, vaig canviar de lloc i es va acabar», escriu l’exdirigent socialdemòcrata al llibre ‘Consideracions d’una rossa’. Els fets van passar el 2002-2003 durant un sopar a l’Ambaixada de França a Copenhaguen.

Aleshores Thorning-Schmidt participava en la Convenció Europea, creada per redactar una Constitució per a la UE i presidida per l’exdirigent francès, mort el desembre de l’any passat. «Avui s’hauria considerat assetjament sexual. En aquella època no. Era una altra època, però em va semblar inadequat i aquesta situació em va fer enfadar molt», ha declarat a l’agència local Ritzau. Thorning-Schmidt va ser la primera dona al capdavant d’un govern danès, entre 2011 i 2015, i va dirigir els socialdemòcrates del 2005 al 2015.

Notícies relacionades

El nou llibre de Thorning-Schmidt, que també va ser al capdavant de l’oenagé Save the Children International del 2016 al 2018, segueix l’estela del moviment #Metoo, que es va enlairar en el regne escandinau l’any passat. «A Dinamarca no som tan igualitaris com pensàvem. Ens hem adormit», remarca l’ex primera ministra.

No és la primera vegada que s’acusa Valéry Giscard d’Estaing de comportament indecent. El març del 2020, una periodista de la televisió pública alemanya WDR, Ann-Kathrin Stracke, de 37 anys, va presentar una denúncia contra l’expresident francès, acusant-lo d’haver-li tocat les natges tres vegades durant una entrevista a París