Carbó en màxims històrics

Els talls d’electricitat a la Xina deixen milions de cases sense llum

Al voltant de la meitat de les províncies del país estan realitzant talls en els subministraments, cosa que està afectat també les fàbriques i la producció

Els talls d’electricitat a la Xina deixen milions de cases sense llum

ROMAN PILIPEY / EFE

2
Es llegeix en minuts

Milions de llars de la Xina continental estan sense llum. Es tracta d’una de les crisis d’electricitat més grans que ha viscut el país. Segons assenyala el mitjà local Global Times, aquests talls de subministrament elèctric que van començar la setmana passada tenen diversos motius, entre els quals la forta pujada dels preus del carbó i l’augment de la demanda per l’arribada de l’hivern, ja que les autoritats volen assegurar-se que la gent pugui escalfar-se durant els mesos més freds de l’any.

La premsa xinesa assenyala que la pujada dels preus en les matèries primeres es deu principalment que durant l’any 2020 les exportacions d’energia van créixer més de l’esperat –per ser un dels primers països en acabar amb la pandèmia– i les reserves estan sota mínims.

La gravetat dels fets ha alarmat a la població, segons el diari South China Morning Post, al veure com en algunes ciutats es quedaven sense semàfors de forma sobtada. Fins al moment, 16 de les 31 jurisdiccions provincials de la Xina continental s’han vist obligades a racionalitzar l’electricitat i ho han atribuït a la necessitat de complir els objectius innegociables d’emissions de carboni d’aquest any, cosa que ha fet que el preu hagi arribat a màxims històrics.

Creixement econòmic

Aquesta situació està afectant greument el rendiment de les fàbriques a tot el país. Moltes s’han vist obligades a tancar en diverses ocasions en els últims dies per la falta d’energia o a reduir la seva producció. La major part de la indústria xinesa funciona gràcies al carbó, per la qual cosa l’escassetat impacta directament en l’economia. De fet, Goldman Sachs estima que el 44% de l’activitat industrial s’ha vist afectada.

Notícies relacionades

És per això que els experts esperen que es produeixi una caiguda en les previsions de creixement econòmic xinès. No només algunes fàbriques han tancat, els centres comercials també han patit les conseqüències de les apagades i a moltes localitats han hagut de tancar abans de l’hora habitual. Així mateix, a la província de Canton, les autoritats han demanat als ciutadans que regulin els usos de l’aire condicionat i a les empreses del tercer sector que estalviïn tota l’energia possible.

Segons la premsa local, els experts esperen que la situació empitjori en els pròxims dies, però les autoritats esperen que millori a llarg termini. Si bé és cert que els talls de llum són habituals en el gegant asiàtic, solen limitar-se a les fabriques i no acostumen a afectar les llars.