Conseqüències electorals

La CDU alemanya s’interna en una profunda crisi interna

El lideratge de Laschet penja d’un fil després de la severa derrota electoral però el candidat no llança la tovallola

La CDU alemanya s’interna en una profunda crisi interna

FABRIZIO BENSCH / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El futur polític del president democristià i candidat de la unió conservadora CDU-CSU penja d’un fil. Armin Laschet sap que el resultat obtingut pel seu partit diumenge passat –24,1%, el pitjor de la història– fa molt difícil la seva continuïtat al capdavant del conservadorisme alemany, la crisi interna del qual s’agreuja així que passen els dies. També creixen les veus que posen públicament en dubte la viabilitat de pla al qual s’agafa Laschet per salvar el seu lideratge: la formació d’una coalició Jamaica, amb Els Verds i els liberals de l’FDP, alternativa a la coalició Semàfor (SPD, Verds i FDP) que pretén tancar el candidat socialdemòcrata, Olaf Scholz.

«Scholz té, ara mateix, les millors opcions per convertir-se en canceller», ha dit aquest dimarts Markus Söder, president de la CSU i primer ministre de l’estat de Baviera, que va intentar fins a l’últim moment ser el candidat a canceller dels conservadors en lloc de Laschet. Söder ha tornat a repetir aquest dimarts la paraula «derrota» i ha felicitat els socialdemòcrates per la victòria. Laschet va evitar la nit electoral reconèixer que havia perdut les eleccions i es va limitar a dir que cap dels dos partits es podia atorgar una victòria clara per la justa diferència entre tots dos (una mica més d’un punt i mig).

Després de la clatellada electoral, sectors de la CDU-CSU recuperen ara la idea que una campanya encapçalada per Söder hauria esmorteït millor el final de l’‘era Merkel’, l’absència de la qual li ha costat al partit vuit punts electorals. Ara que els comicis ja són història i s’entra en la fase de negociacions entre partits, cercles democristians crítics amb Laschet aposten perquè el líder socialcristià bavarès assumeixi les regnes les converses amb ecologistes i liberals en cas que d’una coalició Jamaica es presenti com a opció factible. I si les negociacions arriben a bon port, Söder hauria de ser el pròxim canceller, apunta l’agència de notícies alemanya DPA citant fonts internes del partit.

Oposició i renovació

Oposició i renovacióLa pretensió de Laschet de salvar-se agafat a una coalició Jamaica xoca amb les veus més realistes dins del conservadorisme alemany. Aquestes aposten per assumir la derrota, anar a l’oposició i renovar-se des d’allà per competir pel poder en la pròxima cita amb les urnes. Una d’aquestes veus és la del ministre d’Economia interí, el democristià Peter Almaier, una figura pròxima a Angela Merkel. Altmeier ha posat en entredit la capacitat del seu partit per liderar el pròxim govern i ha demanat una renovació: «Hem de parlar amb rapidesa sobre la designació de persones i de continguts de la CDU per al futur».

«Després d’un resultat electoral com aquest, no es pot pretendre seguir com fins ara», afegeix Daniel Günther, primer ministre democristià de l’estat Schleswig-Holstein. El diputat federal democristià Norbert Röttgen, que va competir amb Laschet per la presidència del partit a inicis d’aquest any, va un pas més enllà i fins i tot parla d’un «perill existencial» per a la CDU. La pressió sobre Laschet creix, per tant, pràcticament des de tot l’espectre de la unió conservadora.

Errors personals

Notícies relacionades

Errors personalsMentrestant, Laschet intenta reunir forces dins del partit que li donin crèdit intern per buscar la seva anhelada Coalició Jamaica. En la reunió constitutiva aquest dimarts del grup parlamentari de la CDU-CSU –que ha passat dels 245 als 196 escons–, el president democristià ha reconegut greus errors personals en la seva candidatura. I també ha demanat disculpes pel pèssim resultat electoral.

«El gran debat en la CDU gira ara entorn de la construcció d’un lideratge fort que el dirigeixi. I això no serà fàcil perquè els conservadors ni tan sols han decidit encara si volen anar a l’oposició, i renovar-se allà amb gent jove o consolidar el lideratge actual, o si pretenen fer possible un govern», diu el professor Uwe Jun, politòleg de la Universitat de Trier. «Mentre aquesta última opció sigui possible, Armin Laschet no llançarà la tovallola. Donar-se ràpid per vençut no és precisament part del seu caràcter».

L’SPD convoca Verds i Liberals per negociar

Temes:

Alemanya CDU