Comicis sense Merkel

Els principals candidats en les eleccions d’Alemanya

Candidates TV Debate before general elections

Candidates TV Debate before general elections / MICHAEL KAPPELER / POOL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Queda una setmana per a les eleccions federals a Alemanya del diumenge 26 de setembre i els candidats enllesteixen les seves respectives campanyes de cara a la cita electoral. Ara per ara les enquestes donen com a guanyador l’aspirant del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), tot i que auguren que necessitarà els recolzaments d’altres partits per poder formar un nou govern.

Els sondejos atorguen a Olaf Scholz un de cada quatre vots. Exdiputat del Bundestag (Parlament) durant 13 anys, Scholz ha sigut ministre de Treball i Assumptes Socials i actualment ocupa el càrrec de vicecanceller federal i de ministre de Finances. Durant set anys, des del 2011, va ser alcalde d’Hamburg.

El seu principal rival és Armin Laschet, del partit de Merkel i candidat de la coalició Unió Demòcrata Cristiana (CDU) – Unió Social Cristiana de Baviera (CSU). Laschet ha format part del Bundestag i de l’Eurocambra, però arriba a les eleccions amb una caiguda en popularitat després de la seva molt criticada gestió durant les inundacions que aquest estiu han arrasat Renània del Nord-Westfàlia, d’on és governador.

Altres candidats

Els sondejos donen la tercera posició a Annalena Baerbock, la candidata de Els Verds. Baerbock colidera el partit des de fa més de 10 anys. És la primera vegada que Els Verds nominen una candidatura individual a la cancelleria: el partit s’ha presentat històricament a les eleccions generals amb un duo polític en vista de la impossibilitat de liderar un govern federal. Diputada federal des del 2013, va treballar a les oficines del seu partit a Brussel·les i és una defensora acèrrima de la Unió Europea.

En la llista de candidats amb més recolzaments a les enquestes apareix el tàndem Tino Chrupalla i Alice Weidel, els candidats dels ultradretans Alternativa per Alemanya (AfD). Chrupalla forma part de l’ala més radical del seu partit i es presenta com un «ciutadà comú» davant l’electorat alemany. D’altra banda, Weidel és una doctora en economia molt crítica amb la Unió Europea. Negacionistes de la Covid i del canvi climàtic, els candidats esperen superar els resultats de les últimes eleccions.

Notícies relacionades

Empatat amb AfD hi ha el Partit Liberal (FDP) i el seu representant, Christian Lindner, els vots del qual podrien ser decisius per a la formació del Govern. Lindner ha sigut diputat del Parlament Regional de Renània del Nord-Westfàlia i del Bundestag i ha sigut el candidat de la seva formació política en diferents processos electorals.

Extrema esquerra

Tanca la llista els representants de L’Esquerra, Janine Wissler i Dietmar Bartsch. Els líders del partit d’extrema esquerra esperen ser decisius a l’hora de la formació d’un govern.