Península coreana

La germana de Kim Jong-un, a favor de reprendre el contacte amb Corea del Sud

Pyongyang va decidir trencar relacions a l’agost per les maniobres militars conjuntes de Seül amb els EUA

Kim Yo-jong, hermana del líder Kim Jong-un

Kim Yo-jong, hermana del líder Kim Jong-un / YONHAP (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La germana del líder nord-coreà Kim Jong-un, Kim Yo-jong, ha valorat positivament la proposta de Seül de declarar formalment la pau a la península, però va dir que abans Seül ha d’abandonar la seva actitud «hostil» perquè les dues parts puguin dialogar primer.

Les paraules de Kim arriben després que el president sud-coreà, Moon Jae-in, proposés davant l’ONU fer oficial un tractat de pau entre les dues Corees que impliqui també els EUA i possiblement la Xina i posi fi al conflicte obert el 1950 i que va quedar en suspens el 1953 gràcies a un alto el foc.

En un comunicat que ha publicat avui l’agència KCNA, Kim va assegurar que el dit per Moon «és una proposta interessant i una bona idea», però que abans Seül ha de posar fi a la «política hostil i el doble arrasador desigual» envers Pyongyang.

Un llenguatge «curós»

«Sota l’actual situació no té sentit declarar el final de la guerra si es deixen intactes tots els elements que poden ser la llavor d’una guerra entre dues parts enfrontades durant més de mig segle», va dir Kim, que és director de departament del Comitè Central del partit únic nord-coreà.

La germana de Kim Jong-un ha afegit que el règim té voluntat de mantenir contactes amb el Sud per discutir la reactivació de llaços si el Sud «és acurat amb el llenguatge que faci servir en el futur i no es mostra hostil cap a nosaltres».

El missatge de Kim va arribar hores després que un altre d’emès pel vicecanceller nord-coreà, Ri Thae-song, en què va considerar al seu torn «prematur» un tractat de pau. La tensió s’ha incrementat a la península l’últim mes.

Pyongyang va decidir a l’agost tornar a tallar la comunicació amb Seül a protesta per les maniobres militars conjuntes del Sud amb els EUA i l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA) va reportar després que el règim va reactivar aquest any instal·lacions nuclears clau per obtenir combustible que pot utilitzar-se en bombes.

Notícies relacionades

La setmana passada Corea del Nord va provar diversos míssils, a la qual cosa el Sud va respondre testant un míssil balístic llançat des d’un submarí i anunciant nous desenvolupaments militars que evidencien una nova escalada armamentística a la península.

Al seu torn, fins ara Pyongyang ha ignorat les propostes de Washington de reprendre el diàleg sobre desnuclearització, estancat des del 2019.