Figura controvertida

La història de ‘El Pollo’ Carvajal, l’exmilitar chavista que espera a Madrid a ser extradit als EUA

Audiencia estudia extradición del exgeneral chavista Hugo Carvajal

Audiencia estudia extradición del exgeneral chavista Hugo Carvajal / Emilio Naranjo (CAS_AGENCIAS)

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Hugo Armando Carvajal Barrios espera en una cel·la madrilenya un molt improbable cop de sort que li permeti eludir la seva extradició als Estats Units. ‘El Pollo’, anomenat així per Hugo Chávez, el seu instructor a l’Escola Militar, a causa d’una figura tan escanyolida com diminuta, va ser un personatge tan vital com enigmàtic de la contraintel·ligència veneçolana. Gairebé no se li coneixia la veu. Mai feia entrevistes. Però durant els últims anys, Carvajal ha canviat de lleialtats i discursos, ha passat d’una versió picaresca del socialisme del segle XXI a un anticastrisme obtús. Ha substituït el sigil propi dels espies per una incontinència a les xarxes socials. Fins i tot ha modificat el seu rostre per evitar una destinació que sembla inexorable: asseure’s davant un tribunal nord-americà en un judici per blanqueig d’actius i narcotràfic.

Carvajal va ser un mediocre estudiant de l’Acadèmia Militar. El 1992 va participar de l’alçament armat de Chávez contra la presidència de Carlos Andrés Pérez que es considera com el començament del moviment bolivarià. Chávez el va col·locar en un ressort clau de l’Estat: la Direcció General de Contraintel·ligència Militar (DGCIM). La va dirigir entre el 2004 i el 2011. Nicolás Maduro el va convocar per a les mateixes funcions entre l’abril del 2013 i el gener del 2014. Aquell mateix any va ser designat cònsol general a Aruba. La seva presència a l’illa caribenya amb un càrrec tan irrellevant va suscitar sospites. ‘El Pollo’ va ser arrestat per petició dels EUA. «Es va tractar d’una emboscada terrible. Me la jugo per Carvajal; ha trencat el rècord en la lluita contra el narcotràfic», va dir Maduro. Al tornar a Caracas, el va rebre com un heroi.

Ruptura i evasió

Va trencar amb el president veneçolà quan va ensumar que no podria sostenir-se en el poder. El gener del 2019, va oferir els seus serveis a l’autoproclamat president interí, Juan Guaidó. «Aquí hi ha un soldat més per les causes de la llibertat i la democràcia», va dir i va convocar les Forces Armades a afegir-se a la conjura. «Depèn de vostès, la forma en què tot això acaba». No li van fer cas i es va escapar de Veneçuela.

Va arribar a Madrid a mitjans de març d’aquell any. Va entrar amb el rialler nom fals que va manllevar d’un famós exentrenador merengue: José Mourinho. Va ser detingut a l’abril per ordre dels EUA. Entre reixes va travar una estranya relació amb el comissari José Manuel Villarejo. Va quedar en llibertat després que un jutge denegués l’extradició. Quan l’Audiència Nacional va revertir aquest dictamen, ‘el Pollo’ ja s’havia dissolt en l’anonimat. L’han tornat a capturar fa uns dies. En poques setmanes, la justícia espanyola ha de resoldre la seva situació. Expert en evasions, l’ex major vol creure que encara té una carta guanyadora a la seva butxaca: ha demanat declarar davant el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón per explicar el que diu saber sobre les relacions entre el grup terrorista libanès Hezbol·là i el madurisme i els contactes entre el primer Podem i el Palau de Miraflores.

«La meva informació té valor si és canalitzada de forma correcta. Fins ara no he utilitzat res, amb dues excepcions: El Tribunal Penal Internacional i la comissió de Drets Humans de l’ONU», va dir dimarts passat als veneçolans a través d’una carta, però amb l’interès que sigui atentament llegida a Madrid.

Enemics íntims

Li va respondre Diosdado Cabello, el número dos del madurisme i exveí de Carvajal a La Rosaleda, una urbanització de l’estat de Miranda: «Has sortit d’aquí agenollant-te davant Guaidó i ara som nosaltres els culpables... Ha sigut electe diputat amb els nostres vots i va acabar traint la Pàtria». ‘El Pollo’ no es va quedar callat. «Es traeix quan es trenquen compromisos. Aquest compromís em va unir a Chávez i després em va separar, primer de Maduro i després de tu».

Notícies relacionades

Carvajal és, d’alguna manera, una pedra a la sabata de Maduro, qui sol enervar-se quan algú l’anomena. «El vaig fer fora tot just vaig arribar al Govern, per la seva mala conducta,» ha dit. «Dius que em vas fer fora quan vas fer just el contrari», li va recordar el 2020 el seu exaliat des d’algun lloc d’Espanya. «¿Com atreveixes a dir-te cristià quan ets seguidor de la creença que se’t creua per davant? Ets un devot santer, seguidor de (el guru) Sai Baba?», va etzibar també, des d’una clandestinitat que va imaginar duradora.

A la presó d’Estremera, mentre espera que es pronunciï l’Audiència Nacional, Carvajal vol almenys que a Maduro no li surti gratis la seva extradició als Estats Units. De moment, Caracas també l’ha reclamat perquè no parli més del compte.

Temes:

Veneçuela