Sisme als antípodes

Ensurt a Melbourne per un terratrèmol

Un sisme a poca profunditat de magnitud 5,9 ha sacsejat la segona ciutat del país sense causar víctimes però sí nombrosos desperfectes

A1-125782367.jpg

A1-125782367.jpg / WILLIAM WEST (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Un sisme a poca profunditat de magnitud 5,9 ha sacsejat aquest dimecres el sud-est d’Austràlia, a prop de la segona ciutat del país, Melbourne, sense provocar víctimes però generant algunes escenes de temor entre els seus ciutadans, poc acostumats als terratrèmols. El tremolor va sorprendre els habitants de Melbourne i es va sentir a centenars de quilòmetres de distància.

Els serveis de rescat van rebre trucades fins i tot des de Dubbo, a uns 700 km de l’epicentre. El servei geològic nord-americà va calibrar inicialment la seva magnitud en 5,8, però després la va revisar a 5,9. La profunditat de l’epicentre es va situar a 10 quilòmetres.

La majoria dels habitants de Melbourne, que estan confinats des de fa vuit setmanes, estaven a les seves cases quan la terra va tremolar. Molts van sortir de les seves vivendes, espantats, en unes escenes d’ensurt que van inundar les xarxes socials.

Zume Phim, de 33 anys, amo de la cafeteria Oppen de Melbourne, es va precipitar cap al carrer quan va sentir la tremolor. «Tot l’edifici tremolava. Totes les finestres tremolaven, com una onada de tremolors», va declarar a l’AFP. «Mai havia viscut això. Feia una mica de por», va admetre.

Des de Nova York, el primer ministre Scott Morrison va assegurar que de moment no s’havien notificat víctimes ni danys importants.

«Un sisme d’aquesta naturalesa pot ser molt alarmant (...) Són fenòmens molt inusuals a Austràlia», va assegurar. Al barri de Chapel Street, una popular zona comercial de Melbourne, hi havia maons i altres elements despresos dels edificis a la calçada.

«Estava assegut a la meva oficina [...] Vaig necessitar una mica de temps per comprendre el que era», va declarar a la cadena ABC Mark Holcombe, alcalde de Mansfield, una ciutat situada a prop de l’epicentre de la tremolor.

Espantats i confinats

Es tracta del sisme més gran ocorregut al sud-est d’Austràlia en anys, va declarar a l’AFP Mike Sandiford, geòleg de la Universitat de Melbourne. Un terratrèmol d’aquesta magnitud es produeix cada «10 o 20 anys al sud-est d’Austràlia, l’últim va ser el de Thorpdale el 2012», va declarar.

«En vam tenir alguns de molt grans, de magnitud 6, a finals dels anys 1800, tot i que no es coneixen amb exactitud les magnituds precises», va remarcar.

Segons Geoscience Australia, el sisme va estar seguit de quatre rèpliques, les magnituds del qual van oscil·lar entre 2,5 i 4,1.

Les obres per reparar els danys podrien veure’s entorpides pel confinament i les manifestacions que s’estan portant a terme aquests dies.

Notícies relacionades

Centenars de persones amb botes de treball i armilles reflectores es van concentrar aquest dimecres al centre de Melbourne per protestar contra l’obligació que els obrers de la construcció hagin d’estar vacunats contra la Covid-19.

Dimarts, la policia antiavalots va utilitzar gas lacrimogen i pilotes de goma per dispersar una violenta manifestació i va indicar que «no es tolerarien» noves protestes.