Bolsonaro es resisteix a complir quarantena després del contagi del seu ministre de Salut als EUA

• L’agència sanitària li va recomanar que respecti els 14 dies d’aïllament, però el president no va donar senyals de fer-ho

• El ministre de Salut, en estret contacte amb Bolsonaro, va contraure la Covid-19 i ha de quedar-se 14 dies a Manhattan

Bolsonaro es resisteix a complir quarantena després del contagi del seu ministre de Salut als EUA

AFP / MIGUEL SCHINCARIOL

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El viatge de Jair Bolsonaro a Nova York va estar marcat pels disbarats. Després que es conegués que el seu ministre de Salut, Marcelo Queiroga, havia contret allà la Covid-19, l’Agència Nacional de Vigilància Sanitària del Brasil (Anvisa) va demanar al president i a la seva delegació que respectés un aïllament estricte al retornar al país. Bolsonaro, que ja va contraure el virus el 2020, va aterrar a Brasília i se’n va anar cap a la seva residència oficial al Palau d’Alvorada sense intencions explícites de respectar la recomanació.

Anvisa va estar setmanes enrere en el centre d’un escàndol relacionat amb el zel de les autoritats sanitàries respecte a la Covid a l’interrompre un partit per a les eliminatòries del Mundial de Qatar 2022 entre el Brasil i l’Argentina. Funcionaris d’aquest organisme van intentar treure del terreny de joc quatre jugadors argentins i deportar-los per no respectar els protocols epidemiològics. Però ara es descarta que Anvisa obri amb la mateixa severitat davant el capità retirat.

Queiroga, que va estar gairebé tot el temps juntament amb Bolsonaro a l’Assemblea General de l’ONU, s’ha de quedar dues setmanes a Manhattan, fins a obtenir l’alta mèdica. El ministre és el segon integrant de la comitiva infectat. D’acord amb el diari carioca O Globo, la notícia dels contagis va ser rebuda en l’entorn del president com «una galleda d’aigua freda» perquè va ocórrer «en el moment i el lloc equivocats».

Notícies relacionades

El cercle més estret de Bolsonaro estava convençut que la presència del capità retirat a l’ONU havia sigut un èxit. El mandatari no només va cridar l’atenció per ser l’únic líder d’un país no vacunat que va participar a l’Assemblea General. Va ser objecte de mofa dins i fora del Brasil i fins i tot obligat a menjar una porció de pizza al carrer per no estar immunitzat. «Sopar de luxe», va assenyalar jocosament a Twitter el ministre de la Secretaria de la Presidència, Luiz Eduardo Ramos. «Pizza amb coca-cola», va comentar a les xarxes socials el ministre de Turisme, Gilson Machado.

Bolsonaro va insistir davant els seus iguals en el negacionisme. Va atacar les mesures de distanciament social i es va obstinar en la seva defensa de medicaments que van demostrar ser ineficaços per fer front a la Covid-19. La pandèmia va provocar uns 596.000 morts. Un 38,6% dels brasilers ha rebut les dues dosis de les vacunes. La responsabilitat de l’Executiu en la lluita contra el virus és objecte d’investigació per part del Senat. Bolsonaro va dir no obstant a l’ONU que el Brasil ha recuperat la seva credibilitat externa i que «la història i la ciència sabran responsabilitzar tots» pel que ha passat aquests dos anys de pandèmia. Va ser esbroncat al carrer.