Comicis sense Merkel

¿Quan són les eleccions a Alemanya? Data i calendari electoral

  • Més de 60 milions de persones estan cridades a votar el pròxim 26 de setembre

German federal election campaign

German federal election campaign / EFE / FILIP SINGER (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de 16 anys de govern d’Angela Merkel, Alemanya celebrarà les primeres eleccions en les quals la cancellera no es presenta com a candidata. Al voltant de 61 milions d’electors estan cridats a les urnes el pròxim 26 de setembre.

Entre els favorits per guanyar els comicis hi ha Armin Laschet, successor de la cancellera com a candidat de la coalició Unió Cristianodemòcrata (CDU) i Unió Social Cristiana de Baviera (CSU). Les enquestes el col·loquen en segon lloc en intenció de vot. Laschet arriba a aquestes eleccions debilitat per la mala gestió que va portar a terme durant les inundacions a la regió de Renània del Nord-Westfàlia, de la qual era governador.

Qui lidera els sondejos des de finals d’agost és Olaf Scholz, el candidat del partit socialdemòcrata d’Alemanya (SPD). L’actual vicecanceller federal i ministre de Finances ha sabut aprofitar la caiguda en recolzament popular de la dreta, accentuada per la jubilació política de Merkel, al capdavant del país durant més de tres lustres.

Membres del Bundestag

Notícies relacionades

De les urnes sortiran els membres del Bundestag, la Cambra baixa del Parlament. Després, els diputats elegeixen, a proposta del president federal, el canceller en una sessió sense debat.

Malgrat que el país arriba a la cita amb una caiguda en les xifres de contagis, hospitalitzacions i morts per Covid, la participació per correu s’espera que sigui molt superior a la d’ocasions anteriors a causa de l’‘efecte Corona’. Des del 16 d’agost passat, els alemanys amb dret a vot poden votar per correu.