Eleccions a Rússia

‘Vot intel·ligent’ per limitar el poder del Kremlin

  • Navalni proposa recolzar qualsevol candidat capaç de derrotar l’aspirant oficialista independentment de la seva ideologia

‘Vot intel·ligent’ per limitar el poder del Kremlin

SHAMIL ZHUMATOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Aquestes eleccions no van d’ideologies, ni tampoc confronten propostes diferents i legítimes sobre el rumb que cal seguir al país en els pròxims anys. Del que es tracta és de limitar el poder d’una elit corrupta que gestiona Rússia sense gairebé contrapesos i que ha de començar a respondre de les seves accions davant la ciutadania. Aquest és, a grans trets, el plantejament d’Aleksei Navalni, principal líder de l’oposició russa, a l’invocar els seus partidaris a votar «de forma intel·ligent» als comicis legislatius que se celebraran al país durant aquest cap de setmana. Segons les recomanacions de l’activista des de la presó, cal recolzar amb el sufragi el candidat més ben posicionat per derrotar l’aspirant del partit oficialista Rússia Unida, independentment de colors polítics o sigles de partit.

«Si tu busques un candidat de [la campanya] Vot Intel·ligent i vas a votar, et converteixes en 1.000 vegades més influent i poderós que la versió de tu que protesta i no fa res», va escriure l’opositor en una publicació difosa aquesta setmana a Instagram.

La campanya, impulsada des de l’estranger pels exlíders de l’FBK, recorre als últims avenços tecnològics, incloent una aplicació per a mòbils que divendres va deixar de funcionar sobtadament a les botigues ‘online’ de Google i Apple, programes informàtics de repetició en canals de Telegram i fins i tot codis QR. En la seva llista de candidats recomanats, figuren sobretot membres del Partit Comunista, principal partit de la denominada oposició sistèmica, tot i que també és possible trobar-hi personalitats que pertanyen a Iàbloko, l’únic partit liberal que encara té un cert marge de tolerància, així com personalitats independents.

Una amenaça

El Kremlin considera aquesta campanya «com una amenaça» i ha respost «atacant», constata en un conversa telefònica Grigorii Golosov, al capdavant del Departament de Ciència Política a la Universitat Europea de Sant Petersburg i estudiós del fenomen. La reacció, segons aquest acadèmic, ha sigut «hostil» i «agressiva», tot i que «és difícil» discernir fins a quin punt les autoritats senten que la seva hegemonia es troba en perill. Com a mínim, «minimitzen riscos», aventura.

Segons Golosov, la iniciativa podria generar en algunes circumscripcions uninominals un moviment de votants «petit, tot i que suficient», que eventualment inclinés la balança en favor del candidat no oficialista. Més que d’aconseguir una victòria, una cosa totalment fora de l’abast de l’oposició russa, del que es tracta és de «reduir el nombre de diputats de Rússia Unida» al Legislatiu, conclou l’expert.

Èxit a Tomsk

Notícies relacionades

Fins al moment, l’única convocatòria electoral en què el Vot Intel·ligent ha aconseguit col·locar en minoria la força pro-governamental va ser l’any passat durant les eleccions a l’Assemblea Municipal de la ciutat siberiana de Tomsk, on tan sols 11 dels 37 regidors pertanyen a Rússia Unida. «Allà van coincidir l’ànim de protesta dels ciutadans, l’esgotament de Rússia Unida i la mobilització de l’oposició», relata a EL PERIÓDICO Andrei Pertsev, analista de Meduza, després de la seva tornada d’un viatge de feina a la localitat. A més, hi van ajudar circumstàncies com la «mida petita» dels districtes electorals, cosa que «va facilitar les tasques dels activistes», i la «baixa participació», que va fer més significativa la mobilització generada per la iniciativa.

Dotze mesos després d’aquells comicis, la política local a Tomsk sembla que ha fet un viratge significatiu cap a l’obertura i la transparència. «Els diputats oficialistes han començat a debatre de forma oberta amb els ciutadans; com a president de la Cambra va ser elegit un veritable polític amb experiència, tot i que de Rússia Unida», mentre els «diputats opositors» (pròxims a l’FBK) hi poden «intervenir i presentar iniciatives», enumera Pertsev.