Rivalitat geopolítica

Els EUA reforcen la seva aliança amb el Regne Unit i Austràlia per fer front a la Xina al Pacífic

  • L’acord permetrà a Canberra desenvolupar submarins de propulsió nuclear per patrullar les aigües de la regió

Els EUA reforcen la seva aliança amb el Regne Unit i Austràlia per fer front a la Xina al Pacífic

Mick Tsikas / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les autoritats dels Estats Units, el Regne Unit i Austràlia han anunciat un acord a tres bandes sota les sigles AUKUS –acrònim del nom dels tres països en anglès– amb el qual volen desenvolupar una associació en matèria de seguretat per fer front al domini de la Xina a la regió de l’Indopacífic. L’acord permetrà a Austràlia desenvolupar submarins de propulsió nuclear, fet que permetria al país oceànic patrullar zones en disputa que Pequín mira de consolidar sota la seva sobirania.

«Avui estem fent un altre pas històric per aprofundir i formalitzar la cooperació entre les nostres tres nacions, perquè tots reconeixem l’imperatiu de garantir la pau i l’estabilitat a l’Indopacífic a llarg termini», ha dit Biden durant la videoconferència celebrada al costat del dirigent britànic Boris Johnson i l’australià Scott Morrison. «Promourem un intercanvi més profund d’informació i tecnologia, fomentarem una integració més profunda de la ciència, la tecnologia, les bases industrials i les cadenes de subministrament relacionades amb la seguretat i la defensa i, en particular, aprofundirem significativament la cooperació en una varietat de capacitats de seguretat i defensa», van remarcar els tres països en un comunicat.

El primer pas d’aquest conveni consisteix que l’Armada Real australiana podrà comptar amb accés a tecnologia necessària per a la fabricació, per primera vegada, de submarins de propulsió nuclear, una cosa que posa fi a l’acord del país oceànic amb França per a la fabricació de submarins de disseny francès. Aquesta proposta ja s’havia descrit anteriorment com «el pitjor malson de la Xina» a la regió, ja que podria «inclinar la balança militar a l’Àsia» en un moment de tensions entre la Xina i els Estats Units, que maniobren per limitar la influència global del rival.

Des de l’administració de Biden han remarcat, no obstant, que l’objectiu no és tan sols protegir-se davant la Xina. «Aquesta associació no té cap país per objectiu, es tracta de promoure els nostres interessos estratègics i defensar l’ordre basat en regles internacionals», ha apuntat un funcionari nord-americà a la cadena CNN.

Per la seva banda, l’ambaixada xinesa a Washington ha lamentat la posada en marxa d’AUKUS i ha convidat els seus signants que es desfacin de la seva «mentalitat de guerra freda i els seus prejudicis ideològics», tal com recull la cadena xinesa RTHK. «Els països no haurien de construir blocs excloents que tinguin per objectiu o malmetin els interessos de tercers. En particular, haurien de desfer-se de la seva mentalitat i prejudicis ideològics de la guerra freda», ha asseverat el portaveu de l’Ambaixada, Liu Pengyu.

Notícies relacionades

A més de la firma d’aquest acord, la setmana vinent Biden acudirà a una cimera del Diàleg de Seguretat Quadrilateral (QUAD) en què estan integrats tant els Estats Units com Austràlia junt amb el Japó i l’Índia. Aquesta coalició també està considerada com un vehicle per consolidar la posició nord-americana a l’Àsia, i fins i tot s’ha intentant involucrar altres líders asiàtics amb la visita de la vicepresidenta, Kamala Harris, a Singapur i el Vietnam el mes d’agost passat.

Tots aquests moviments tenen també com a teló de fons la conversa telefònica que van mantenir el president xinès, Xi Jinping, i el mandatari nord-americà la setmana passada en què van abordar la necessitat d’evitar un conflicte