Canvi al Regne Unit

Johnson remodela el seu Govern en plena caiguda de popularitat

El ‘premier’ ha reemplaçat ja el ministre de Relacions Exteriors, Dominic Raab, per la criticada retirada de l’Afganistan

Un recent sondeig mostra una caiguda dels conservadors fins al 33%, superats per primera vegada pel Partit Laborista, amb un 35%

Johnson remodela el seu Govern en plena caiguda de popularitat

SCOTT HEPELL / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

Després de setmanes d’intensos rumors, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha decidit remodelar el seu Govern per formar un «equip unit» que afronti els reptes pendents després d’any i mig de pandèmia i en plena caiguda de popularitat. Després de 18 mesos d’una crisi sanitària molt dolorosa per al Regne Unit, i després d’una sortida de l’Afganistan bastant criticada, en un moment en què el Brexit dificulta l’arribada de productes als supermercats del país, el cap del Govern conservador necessita un baló d’oxigen. El ‘premier’ ha reemplaçat ja el ministre de Relacions Exteriors, Dominic Raab.

El ministre d’educació, Gavin Williamson, ha sigut el primer a confirmar a Twitter la seva marxa, àmpliament esperada a causa de la seva gestió dels tancaments de les escoles durant la pandèmia i el posterior fiasco dels exàmens. Poc després l’ha seguit el ministre de Justícia, Robert Buckland. Els seus substituts i altres canvis s’anunciaran en comptagotes a mesura que avanci la tarda.

També la ministra de l’Interior, Priti Patel, sembla ser a la corda fluixa pel seu fracàs en la reducció de les arribades d’immigrants irregulars a través del Canal de la Mànega, igual com el cap de la diplomàcia, Dominic Raab, que probablement pagui per la caòtica evacuació de Kabul després de la tornada al poder dels talibans a l’agost.

Entre els possibles nous nomenaments, la premsa esmenta sovint la ministra de Comerç Internacional, Liz Truss, actualment encarregada de tancar els nous acords de lliure comerç promesos per Johnson després del Brexit, efectiu des del 31 de gener del 2020. I Michael Gove, un pròxim al primer ministre, encarregat actualment de coordinar l’acció governamental.

El líder conservador «farà avui una remodelació per posar en marxa un equip fort i unit per reconstruir millor després de la pandèmia», va dir als periodistes una font de Downing Street.

Notícies relacionades

«Ahir el primer ministre va exposar el seu pla per gestionar la Covid durant la tardor i l’hivern. Però el govern també ha de redoblar els seus esforços per atendre les prioritats dels ciutadans», va remarcar. «Nomenarà aquesta tarda els ministres, amb l’objectiu d’unir i anivellar tot el país», va afegir.

Caiguda en els sondejos

L’anunci arriba en un moment delicat per a Johnson, de 57 anys, que va arribar al número 10 de Downing Street l’estiu del 2019 i es va imposar amb força en les eleccions generals de desembre del 2019, guanyades amb la promesa de portar a terme el Brexit, votat en referèndum el 2016 però postergat diverses vegades des d’aleshores. Un recent sondeig de l’institut YouGov mostra una caiguda de la popularitat dels conservadors (fins al 33%), superats per primera vegada pel Partit Laborista (35%) des de principis d’any.

Temes:

Regne Unit