Moció popular de censura

El governador de Califòrnia manté el càrrec i dona un respir a Biden

  • Els demòcrates han assenyalat que es tracta d’una estratègia per aconseguir el poder sense passar per les urnes

El governador de Califòrnia manté el càrrec i dona un respir a Biden

Fred Graves / Reuters

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els californians han votat aquest dimarts en un referèndum a favor de mantenir en el càrrec el seu governador demòcrata, al rebutjar de forma rotunda un intent de desbancar-lo de part de republicans crítics amb les restriccions pel coronavirus. Gavin Newsom ha sobreviscut sense problemes a una consulta que podria haver-lo substituït per un republicà, en un dels estats més liberals dels Estats Units.

Amb més del 60% dels vots escrutats a tot l’estat, els canals CNN i NBC han dit que Gavin Newsom s’ha imposat després que al voltant de dos terços dels votants recolzessin el demòcrata en la consulta popular. Newsom presumeix d’haver respectat les indicacions científiques quan va ordenar als californians que es quedessin a casa durant el pitjor moment de la pandèmia de Covid-19. Però els empresaris el van acusar d’asfixiar els negocis amb aquestes restriccions i molts pares protestaven perquè els fills no anaven a l’escola.

El principal contrincant de Newsom era Larry Elder, un locutor de ràdio de dreta de 69 anys que recolza obertament l’expresident Donald Trump. Elder va copiar l’estratègia que va seguir Trump en l’elecció del 2020 i va llançar dilluns a la nit una pàgina web denunciant frau i demanant a les autoritats «investigar i millorar els resultats distorsionats» de l’elecció.

Crítiques a la consulta

Notícies relacionades

La Mary Beth, de 63 anys i propietària d’una botiga, ha dit a Afp que ha votat aquest dimarts a Los Angeles per «desfer-se de Newsom», perquè «el virus va crear caos en la nostra economia, però ell ho va empitjorar tot amb els seus confinaments». «Hi havia altres formes per administrar això i ell hauria d’haver prioritzat els negocis», ha insistit. «Aquest referèndum és ridícul», ha assenyalat el Jake, un empleat del sector tecnològic de 38 anys que ha votat aquest dimarts a Los Angeles, i que no ha volgut donar el seu cognom. «He fet els comptes i, fins i tot si tots els electors registrats voten, podria costar més de 12 dòlars per vot», ha afegit. «Molta gent podria haver esmorzat amb això aquest matí».

Els demòcrates han criticat el cost de la consulta –uns 280 milions de dòlars– i han indicat que aquesta no era més que un intent dels republicans per segrestar el Govern de l’estat i aconseguir el poder com no poden a les urnes. Una enquesta realitzada per Spectrum News i IPSOS publicada dimarts ha revelat que dos terços dels votants registrats considerava el referèndum com un intent de prendre el poder polític.