Biden mesura forces en el referèndum revocatori del governador de Califòrnia

  • El demòcrata Gavin Newsom es juga la continuïtat al poder en les eleccions revocatòries d’aquest dimarts

  • El president dels EUA i la plana major del seu partit fan campanya per recolzar el seu correligionari

Biden mesura forces en el referèndum revocatori del governador de Califòrnia

JUSTIN SULLIVAN / AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sort del governador demòcrata de Califòrnia està en mans dels votants del seu estat. Milions de californians han votat dimarts en un referèndum per apartar potencialment del poder Gavin Newsom, menys de tres anys després que assumís les regnes de l’estat més populós dels Estats Units. Les últimes enquestes suggereixen que Newsom té totes les de guanyar, cosa que no ha impedit que la plana major del Partit Demòcrata s’aboqués a recolzar el seu correligionari, molt criticat des d’alguns sectors de la població per les mesures draconianes que ha imposat per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

Califòrnia forma part d’una vintena d’estats que permeten a la ciutadania desafiar els governants abans que finalitzin els mandats. Els detractors de Newsom en tenien prou aquesta vegada de recollir 1,5 milions de firmes, una campanya que van llançar el juny del 2020, quan més estrictes eren els confinaments. Els seus promotors han esgrimit els tancaments d’escoles i negocis, així com l’obligatorietat en l’ús de la mascareta, entre els motius per plantejar aquesta mena de moció popular de censura. Però no només perquè també han enarborat altres problemes endèmics de l’estat, com els prohibitius preus de la vivenda, les legions de sensesostre que viuen a Califòrnia o la immigració.

Per intimidatòries que aquestes maniobres semblin, rarament funcionen. L’única vegada que va prosperar el referèndum revocatori d’un governador va ser el 2003, quan l’actor republicà Arnold Schwarzenegger va arrabassar el càrrec al demòcrata Gray Davis. Aquesta vegada seria una autèntica proesa, ja que els demòcrates controlen les dues cambres del Parlament estatal, i Newsom va guanyar les eleccions el 2018 amb un 30% de vots més que el seu rival. A l’última enquesta de la setmana passada, un 60% de votants es mostrava partidari que continués en el càrrec, davant el 39% que s’hi oposava.

Nerviosisme demòcrata

Res d’això ha evitat que el nerviosisme s’escampés entre els demòcrates, poc més d’un any abans de les legislatives del 2022. L’escac al governador californià arriba en plena caiguda lliure en els sondejos de Biden, precipitada per la desasatrosa retirada de l’Afganistan i el ressorgir de la Covid per la propagació de la variant delta. Tot el seu partit s’ha abocat a recolzar Newsom, des de la vicepresidenta Kamala Harris a Barack Obama o Bernie Sanders, que han fet campanya al seu costat en les últimes setmanes.

Notícies relacionades

Aquest mateix dilluns Biden va viatjar fins a Califòrnia per acompanyar el governador en el seu tancament de campanya. Biden va dir que en joc hi ha molt més que la sort del governador, des dels drets reproductius de les dones a la lluita contra el canvi climàtic, i va descriure el principal rival conservador de Newsom com «un clon de Donald Trump».

«¿Poden imaginar-se que arribi a convertir-se en governador?», va preguntar retòricament el president mentre la platea irrompia en un «no» taxatiu. Aquest aspirant republicà es diu Larry Elder i és locutor radiofònic, un llançaflames afí al sector més populista del Partit Republicà. En total són 46 els candidats que compareixen a les paperetes per reemplaçar potencialment el governador si una majoria de votants opta per apartar-lo del poder.