Comicis al gegant euroasiàtic

Putin promet milions a pensionistes, cadets i militars poc abans de les legislatives

Els desemborsaments pretenen garantir la lleialtat dels pensionistes i els membres més joves de les forces de seguretat

El partit governamental Rússia Unida acudeix als comicis amb la cota de popularitat més baixa dels últims 13 anys

Vladimir Putin en su despacho.

Vladimir Putin en su despacho. / ALEXEY NIKOLSKY (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Va ser durant l’últim congrés de Rússia Unida, el partit oficialista –amb una popularitat que es troba sota mínims–, celebrat a Moscou a finals d’agost. Esmenant la plana als ponents i arrogant-se el paper de defensor dels pensionistes, el sector més desfavorit de la societat, el president Vladímir Putin va pujar a la tribuna d’oradors i va prometre als gairebé 50 milions de jubilats russos una substanciosa paga addicional per al present exercici.

«Un increment de la pensió de 1.000 rubles (11,6 euros) no és suficient», va proclamar el líder del Kremlin. «Proposo pagar als pensionistes aquest any una paga extra de 10.000 rubles» (uns 117 euros), va continuar.

Agents de policia, militars i cadets dels serveis de seguretat, un dels pilars bàsics de l’Estat rus, també van ser presents en l’aclamada intervenció del màxim mandatari rus. En el seu cas, rebran un bo de 15.000 rubles (174 euros) independentment del grau que ostentin els seus beneficiaris. «Tothom ha de ser igual, com a la bania [sauna]», va etzibar el president en una de les seves acostumades fintes populistes.

Això sí. Tant en el cas dels ciutadans de més edat com en el de les forces de seguretat, els desemborsaments no es faran de manera immediata, sinó que hauran d’esperar setmanes, o fins i tot mesos, després de la celebració de les eleccions legislatives previstes per al cap de setmana vinent. Serà el nou Executiu sorgit després dels comicis l’encarregat de gestionar el paquet financer, que s’haurà de liquidar «abans de final d’any», va precisar el mandatari. Es calcula que més d’un terç de la població es veurà beneficiada per una decisió que costarà a les arques públiques russes una suma equivalent a 5.800 milions d’euros.

Denúncies opositores

Immediatament, veus opositores van alçar el to i van denunciar la decisió com una manifesta maniobra de seduir el suport dels votants, justament quan els sondejos d’opinió situen el recolzament a Rússia Unida en el 27%, la xifra més baixa dels últims tres lustres. «El principal objectiu [de les pagues extres] consisteix a garantir la lleialtat de l’electorat cap a Vladímir Putin i a Rússia Unida», opina Dmitri Kozelev, comentarista habitual de l’actualitat russa en la premsa local i estrangera, en un missatge enviat a EL PERIÓDICO a través de Telegram. «Es tracta de recordar a la generació de més edat que el Govern valora el seu suport i se’n preocupa», continua.

Notícies relacionades

La prevenció de desordres públics aprofitant la celebració dels comicis és també un factor que tenen molt al cap les autoritats del país a l’hora de decretar aquestes ajudes, segons l’analista. «Són uns diners que s’ofereixen als cadets que porten a terme les tasques més bàsiques –mantenir-se als cordons de seguretat– en el cas de grans accions de protesta; el Kremlin tem aquestes accions, i pensa que els períodes postelectorals són els més favorables que es produeixi una ‘revolució de colors’ [com es denominen les revoltes a l’espai postsoviètic]», valora Kozelev. I, tot i que es tracta d’una pràctica comuna durant les campanyes electorals a les regions russes, és la primera ocasió en què es trasllada «al nivell federal» i inclou les forces de seguretat, recorda l’expert.

Els eventuals resultats d’aquesta política es coneixeran immediatament després del tancament dels col·legis electorals diumenge vinent, quan es conegui la taxa de participació. «Alguns poden considerar [aquests pagaments] com un regal, però d’altres com un mer do, i fins i tot podrien arribar a ofendre’s», conclou Kozelev.