Macron promet doblar el nombre de policies a França

  • El president francès anuncia un augment significatiu de recursos materials i humans per a les forces de seguretat però es mostra més breu en les mesures per corregir els abusos policials

zentauroepp43608617 french gendarmes look on as migrants walk out during a clear180823105650

zentauroepp43608617 french gendarmes look on as migrants walk out during a clear180823105650 / Francois Mori

2
Es llegeix en minuts

Més recursos per a la policia, però poques mesures per corregir els abusos policials. El president francès, Emmanuel Macron, ha confirmat aquest dimarts la seva visió ancorada a la dreta de les polítiques de seguretat i la seva aposta per seduir l’electorat conservador mostrant mà dura en aquesta matèria. El dirigent va prometre «augmentar significativament, és a dir, doblar en deu anys la presència de policies i gendarmes en l’espai públic», en un discurs pronunciat a l’Escola Nacional de Policia a la localitat obrera de Roubaix (nord). Amb la seva intervenció, va concloure un mediàtic procés de concertació conegut com el «Beauvau de la seguretat».

Aquesta consulta amb agents, sindicats, experts o associacions havia sigut anunciada el desembre del 2020 davant la proliferació de polèmiques per la violència policial. Una onada de protestes va omplir els carrers de França a finals de l’any passat per protestar per la brutal detenció del productor de música negre Michel Zecler i contra la llei de «seguretat global» —l’equivalent gal de la ‘llei mordassa’»—, que va restringir els vídeos de ciutadans de les intervencions policials. Llavors, Macron va anunciar aquest «Beauvau de la seguretat» per trobar solucions al malestar creixent de la ciutadania amb el funcionament de les forces de seguretat. 

Notícies relacionades

Nou mesos després, aquest procés de diàleg ha acabat amb més recursos per a la policia i mesures menys rellevants per reduir l’ús abusiu de la força policial. Macron ha promès duplicar el nombre d’agents que patrullen al carrer: «Volem més blau sobre el terreny». Per a això, ha proposat «treure els policies de les tasques administratives». També ha defensat un augment de 1.500 milions d’euros del pressupost del Ministeri de l’Interior. A més, ha anunciat un enduriment de les sancions per a les persones que ocupin vivendes, una mesura destinada principalment a traficants de drogues, però que també afectarà persones gitanes o migrants.

En canvi, s’ha mostrat bastant més breu amb les solucions a la violència policial, un problema molt present durant el mandat de Macron, sobretot amb la dura resposta a les protestes dels armilles grogues, que hi va haver una persona morta i 2.448 manifestants ferits, entre ells 30 que van perdre un ull i sis que es van quedar sense una mà. Com a resposta a aquests abusos, ha defensat la creació d’un organisme parlamentari de control de les forces de l’ordre. També es crearà un nou centre de formació d’antiavalots. I ha confirmat que a partir de l’any que ve cada agent portarà una càmera per gravar les seves accions.