Crisi a l’Afganistan

¿On són els líders dels talibans?

  • El líder suprem dels islamistes radicals i nou emir de l’Afganistan, el mul·là Ajundzada, no ha aparegut en públic des que els islamistes van conquistar Kabul fa un mes

  • Després de dies de rumors, els nous amos del país centreasiàtic neguen que el cap de la branca política i vice-primer ministre, el mul·là Baradar, hagi mort o estigui ferit

¿On són els líders dels talibans?

REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Fa setmanes que no es veu a cap dels dos i els rumors s’han disparat: ningú, fora dels talibans sap on són el mul·là Haibatulà Ajundzada, líder suprem de l’Afganistan, i el mul·là Abdul Ghani Baradar, dirigent de la branca política i vice-primer ministre del Govern de Kabul.

El primer a desaparèixer completament dels focus va ser el nou emir de l’Afganistan. No se’l veu des del 15 d’agost passat, quan els talibans van conquistar la capital afganesa i van imposar allà el seu nou ordre mentre els Estats Units i l’OTAN treien del país estrangers i col·laboradors des de l’aeroport. Ajundzada, suposadament, és a Kandahar, la segona ciutat del país i la capital moral dels talibans, però se sap ben poca cosa d’ell.

A part d’alguns comunicats, no s’han vist ni imatges ni s’ha escoltat la seva veu aquest últim mes. Alguns consideren fins i tot que podria estar mort. «Seria estrany que Haibatulà [Ajundzada], ara que el seu moviment està en el poder, estigui viu i tan summament reclòs. De moment, sembla servir com una figura simbòlica, que uneix sense aparèixer ni parlar», escriu la xarxa d’analistes ‘Afganistan Analysts Network’.

Hi hauria antecedents per sustentar la teoria de la mort del líder talibà: el mul·là Omar, el fundador i primer líder dels talibans, va morir el 2013 de tuberculosi, i el grup no va anunciar la seva mort fins al 2015. De fet, durant aquells dos anys, els talibans continuaven publicant textos i declaracions en nom del mul·là Omar.

Disputes internes

Disputes internesBaradar, per la seva banda, ja no apareix en els actes del grup des de fa una setmana. Quan es negociava per formar govern, els rumors eren que Baradar, que havia portat les negociacions a Doha amb els EUA, seria el nou primer ministre. Però les negociacions van tardar i, al final, va ser designat vice-primer ministre, una degradació en tota regla. El motiu seria, segons es creu, les seves desavinences amb Sirajuddin Haqqani, ministre de l’Interior i líder de la xarxa Haqqani, un grup estretament vinculat amb Al-Qaida.

Notícies relacionades

Els rumors ara a Kabul apunten que Baradar podria haver resultat ferit o fins i tot mort per seguidors de Haqqani. Els talibans ho neguen. «Tot mentides sense cap base», ha dit aquest dimarts un dels portaveus del grup, Suhail Shaheen. Els talibans, a més, han publicat algunes imatges de Baradar, però no s’ha pogut identificar la data de les esmentades gravacions.

El cert és que són bastants els membres del nou executiu talibà –la immensa majoria ón de la vella guàrdia del grup– dels quals se sap i s’ha vist ben poca cosa. De Haqqani, el ministre de l’Interior, només s’ha fet una fotografia pública. Els EUA ofereixen una recompensa de 10 milions de dòlars a qui tingui informació del seu parador. I n’hi ha més: la primera i única fotografia del mul·là Mohamed Yakub, fill del mul·là Omar i nou ministre de Defensa talibà, va ser publicada la setmana passada.