Canvi a l’Afganistan

Centenars de dones afganeses cobertes amb vel negre recolzen el règim talibà

El Govern islamista ensenya aquesta imatge en un moment de preocupació internacional pels drets de les dones al país asiàtic

3
Es llegeix en minuts

«Les dones estaran segures ara. Recolzem el nou Govern amb totes les nostres forces». És la veu d’una dona afganesa, Somaiya, acompanyada de diversos centenars de dones, cobertes, com ella, amb un vel negre integral i reunides dissabte a la universitat de Kabul per donar suport als talibans. El règim ha deixat veure aquesta imatge en un moment en què la preocupació per la garantia dels drets de les dones és una preocupació global des que el moviment islamista va prendre el poder a mitjans d’agost.

Els precedents no són gens encoratjadors. Durant els anys que van ser al poder (1996-2001), els talibans van trepitjar els drets de les afganeses i van coartar les seves llibertats individuals, com estudiar, treballar i sortir al carrer soles. Aquest dissabte, unes 300 dones cobertes de cap a peus amb túniques negres i amb vels que només deixaven al descobert els seus ulls, van onejar la bandera blanca amb inscripcions negres dels islamistes i van escoltar diverses portaveus que defensaven el nou règim. «Estem en contra de les dones que protesten als carrers i que pretenen representar les dones afganeses», va dir una de les participants. «¿La llibertat és igual que voler l’antic Govern? No. Això no és llibertat», va afegir. «El Govern sortint abusava de les dones, les contractava només per la seva bellesa», argumentava.

Entre el públic, diverses dones vestien de nou el burca, un vel integral que té una reixeta a l’altura dels ulls d’ús obligatori durant el primer Govern dels talibans. Moltes portaven fins i tot guants negres per no ensenyar ni un centímetre de pell, com van comprovar periodistes de l’AFP.

Respectar «els principis de l’islam»

La societat afganesa i la comunitat internacional esperen per veure com el nou Govern estipula les normes que afectaran les dones i la seva vida en societat. La xaria, la llei islàmica, va ser aplicada de manera molt rigorosa entre 1996 i 2001. En aquesta ocasió, els talibans han promès que els drets de les dones seran respectats i podran estudiar a la universitat sempre que portin una abaia –una túnica negra llarga que cobreix tot el cos– i un vel, i van explicar que les classes no seran mixtes i que els estudiants estaran separats per una cortina. Segons els islamistes, també podran treballar, però respectant els «principis de l’islam», una consigna d’àmplia interpretació.

Aquesta setmana, els talibans han revelat la composició del seu Govern provisional, només compost per homes, però hi continua havent molts dubtes sobre les polítiques concretes que aplicaran. Una de les qüestions més importants per a la comunitat internacional és el tracte a les minories i a les dones.

Aquest dissabte, a l’amfiteatre de la Universitat Shahid Rabbani de Kabul, les dones també van elogiar que el nou Executiu hagi prohibit les manifestacions als carrers. En el seu cas, una autorització va ser sol·licitada i obtinguda, segons Daud Haqqani, encarregat de les relacions externes al ministeri d’Educació.

Notícies relacionades

Després dels seus discursos, les manifestants van sortir al carrer mostrant pancartes en les quals es llegia: «Les dones que han marxat de l’Afganistan no ens representen» i «Estem satisfetes amb el comportament dels mujahidins», en referència als talibans.

A diferència d’altres manifestacions celebrades aquesta setmana, algunes també protagonitzades per dones, que van ser dispersades pels talibans amb trets a l’aire, aquesta protesta es va celebrar sense cap impediment. «Les dones que no utilitzin el hijab (vel) ens fan mal a totes», va dir Shabana Omari, també estudiant en aquesta universitat.