Catàstrofe natural

El tifó ‘Conson’ deixa 14 morts a les Filipines, que es prepara per rebre’n un altre

  • Ha afectat gairebé 110.000 habitants i les autoritats alerten de l’arribada d’un nou tifó, el ‘Chanthu’

El tifó ‘Conson’ deixa 14 morts a les Filipines, que es prepara per rebre’n un altre

MARK R. CRISTINO

1
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys 14 persones han mort i set es mantenen desaparegudes després de l’embat del tifó ‘Conson’, que va creuar a principis de setmana la regió central de l’arxipèlag filipí, mentre que les autoritats es preparen per a l’arribada aquest divendres del tifó ‘Chanthu’, aquesta vegada al nord del país.

El Consell Nacional de Gestió i Reducció del Risc de Desastres (NDRRMC, en les seves sigles en anglès) ha indicat avui en la seva última actualització que a més de les 14 víctimes mortals, almenys 20 persones han resultat ferides pel ‘Conson’, que ha causat danys a més de 6.400 cases i 150 carreteres després de tocar terra per primera vegada dimarts i sortir dijous, ja degradat a forta tempesta tropical. El ‘Conson’, que ha afectat gairebé 110.000 persones, ha obligat uns 12.000 habitants a desplaçar-se als centres d’evacuats establerts per les autoritats i ha causat pèrdues estimades en 250 milions de pesos filipins (5,1 milions de dòlars o 4,3 milions d’euros), segons xifres del NDRRMC.

Mentrestant, les autoritats han emès una nova alerta per l’arribada del tifó Chanthu, amb vents sostinguts de fins a 185 quilòmetres per hora i ratxes màximes de fins a 230, que afectarà entre aquesta nit i dissabte la part septentrional de l’illa de Luzón, segons apunta el departament de meteorologia de les Filipines. Segons aquest organisme, el ‘Chanthu’ provocarà fortes pluges i onades de fins a 5 metres d’altura, així que ha demanat als pescadors de la regió que extremin les precaucions i evitin sortir a pescar.

Notícies relacionades

Una mitjana de 20 tifons castiguen Filipines cada any i el més destructiu va ser el supertifó ‘Haiyan’ –el més gran que ha tocat terra conegut–, que el novembre del 2013 va colpejar les illes de Samar i Leyte, i va provocar la mort d’unes 7.000 persones i va deixar 200.000 famílies sense llar.

Les Filipines és un dels països més vulnerables al canvi climàtic a causa dels desastres naturals i, a més, s’assenta sobre l’anomenada Anella de Foc del Pacífic, una zona que acumula al voltant del 90% de l’activitat sísmica i volcànica del planeta.