Pla contra la pandèmia

Biden obliga els funcionaris i pressiona les empreses a vacunar-se

  • El president força la immunització per a tots els treballadors i contractistes federals i cert personal sanitari i pressiona empreses privades amb més de 100 empleats

  • Les mesures, que cobreixen dos terços dels treballadors, busquen combatre la creixent onada de contagis de la variant delta i l’estancament de la vacunació

Biden obliga els funcionaris i pressiona les empreses a vacunar-se

Carlos Barria / Reuters

4
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, fa ús del seu poder executiu per mirar de combatre l’estancament de vacunacions al país i combatre la creixent onada de contagis de la variant delta. A través d’ordres executives i altres regles federals, obligarà a vacunar-se contra la Covid-19 a tots els seus funcionaris i empleats federals, així com treballadors de contractistes del govern, segons ha anunciat en un discurs aquest dijous.

Així mateix, el mandatari engega la maquinària per obligar a la vacunació en empreses del sector privat amb més de 100 empleats o, com a mínim, imposar proves setmanals als qui no s’immunitzin, una mesura que el president ha assegurat que cobrirà 80 milions de treballadors del sector privat.

El pla de Biden, que té sis eixos, inclou també requeriments de vacunació per a 17 milions treballadors d’hospitals i altres institucions que reben pagaments del Govern a través de Medicaid i Medicare, els seus programes de cobertura sanitària pública.

En total, s’estima que els mandats o recomanacions de vacunació afectaran dos terços dels treballadors dels Estats Units.

«Això no tracta de llibertat o elecció personal, es mira de protegir-se a un mateix, als que t’envolten, a la gent amb qui treballes i a la gent que t’importa i la que estimes», ha assegurat el mandatari, que no ha ocultat la seva frustració amb els 80 milions de nord-americans que encara no s’han vacunat. «¿A què més esperen? ¿Què més necessiten veure? Hem sigut pacients, però se’ns està acabant la paciència i el vostre rebuig l’estem pagant tots nosaltres», ha dit. «Sisplau, facin el correcte».

Resolutiu

La decisió d’obligar a vacunar-se els funcionaris i altres que treballen per al sector públic, sense l’alternativa de sotmetre’s a proves setmanals, és vista com un moviment particularment resolutiu de Biden i ja té garantida resistència, ja que abans fins i tot del discurs u dels principals sindicats havia mostrat la seva oposició. Segons ha avançat en roda de premsa la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, tret d’algunes excepcions per motius religiosos o per causes mèdiques, es donarà un període de gràcia de 75 dies per rebre la vacuna, després de la qual cosa els que s’hi neguin seran sotmesos a «procediments normals de recursos humans».

En el cas dels treballadors del sector privat, Biden ha donat instruccions al Departament de Treball, que en les pròximes setmanes emetrà una directiva temporal d’emergència. Les empreses que no compleixin, segons avançava el ‘Journal’, podran rebre multes de fins a 14.000 dòlars per infracció. La directiva requerirà a més a aquestes companyies pagar les hores de treball que un empleat requereixi per anar a vacunar-se o portar a fer-ho a un familiar.

El 29 de juliol, l’Administració demòcrata ja va endurir les mesures sanitàries entre el seu personal per donar exemple en la lluita contra el virus. Llavors Washington va anunciar que els empleats públics tenien dues opcions: o vacunar-se o sotmetre’s a rigorosos protocols de proves diagnòstiques, aplicar el distanciament social, utilitzar en tot moment la mascareta i una sèrie de restriccions en els viatges. És una política similar al que ja s’aplicava en l’Administració pública d’estats com Nova York.

Els Estats Units tenen al voltant de 2,18 milions d’empleats civils i 570.000 persones més treballen per al Servei Postal dels Estats Units (USPS), segons dades del 2020.

El Departament de Defensa, el Departament d’Assumptes dels Veterans, el Servei de Salut Indi i els Instituts Nacionals de Salut també completaran els seus requisits de vacunació prèviament anunciats, segons ha informat la CNN. La Casa Blanca estima que el pla d’aquestes agències nacionals cobreix 2,5 milions de treballadors.

Biden ha fomentat l’exigència de la vacuna Covid-19 en entorns com les escoles, els llocs de treball i els campus universitaris, i la Casa Blanca espera que el mandat federal reforçat inspiri més empreses a seguir el seu exemple.

Repunt de contagis

Notícies relacionades

En les últimes setmanes el president nord-americà ha estat sota pressió per l’onada de nous contagis i morts a causa de la propagació de la variant delta, una mutació més perillosa del virus. Diumenge passat els EUA van superar els 40 milions de casos de contagis i van arribar a 651.690 víctimes a tot el país a causa de la pandèmia del coronavirus, segons un recompte del canal NBC, unes xifres que s’estan accelerant a causa d’aquesta quarta onada.

Al voltant de 207 milions de persones han rebut la primera dosi de la vacuna als EUA, mentre que més de 175 milions tenen la pauta completa amb una doble dosi. No obstant, el ritme de vacunació ha decaigut des del juliol passat i no hi ha cap estat o territori a tot el país que superi el 70% de població totalment vacunada, com ja succeeix en països europeus com Espanya.