La ultradreta al Brasil

Bolsonaro posa un ultimàtum a les institucions democràtiques

Durant un acte a Brasília, el president va amenaçar el Tribunal Suprem i el Congrés per entorpir els seus somnis de ser reelecte

Bolsonaro posa un ultimàtum a les institucions democràtiques

Adeleke Anthony Fote/TheNEWS2 vi / DPA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A l’empara dels milers d’ultradretans que el van recolzar a la plaça dels Tres Poders, Jair Bolsonaro va llançar aquest dimarts a Brasília una inequívoca amenaça política al Congrés i el Tribunal Suprem Federal (STF). «Aquesta foto és de vostès, és una declaració, un ultimàtum». El capità retirat va elegir el 7 de setembre, el Dia de la Independència, per fer una demostració de força en moments en què s’aguditza la caiguda de la seva popularitat i s’allunyen les possibilitats de mantenir-se en el poder més enllà del 2022. Per Bolsonaro, els seus somnis de perpetuïtat troben dos obstacles cada vegada més insalvables. D’una banda, el Parlament, on es dilucida la seva responsabilitat en la lluita contra la pandèmia, que va matar més de 540.000 persones, i s’ha frenat l’intent del Govern de reemplaçar l’urna electrònica per la papereta sota l’advertència que es poden suspendre els comicis de l’any vinent. D’una altra, l’STF, que investiga el president per divulgar notícies falses sobre les garanties del sistema electoral. «O el titular d’aquest poder s’adequa o aquest poder pot patir el que no volem», va dir Bolsonaro, en al·lusió al titular del Suprem, el ministre Luiz Fux. «No volem ruptures, no ens volem barallar amb cap poder, però no podem permetre que una persona ens robi la democràcia».

Després d’escoltar Bolsonaro, el ministre de l’STF, Alexandre de Moraes, va remarcar que el Dia de la Independència s’enforteix amb el «respecte absolut a la democràcia». El president del Tribunal Superior Electoral, Luís Roberto Barroso, un altre dels blancs de la ira de Bolsonaro, va assegurar que la possibilitat de «retorn al passat» dictatorial no existeix. El mateix va fer el president del Senat, Rodrigo Pacheco. Una enquesta de la consultora Datafolha dona compte que el 75% dels brasilers consideren que el règim democràtic és el més adequat, mentre que el 10% afirma que la dictadura és acceptable en algunes ocasions. «Està clar per a tots que l’enrenou causat per Bolsonaro deriva de la seva incapacitat per governar i de la perspectiva de ser enviat a casa pels brasilers en unes eleccions lliures i justes, com ho han sigut totes les celebrades al país», va dir el diari paulista Folha a l’editorial d’aquest dimarts.

Context advers

La caiguda en desgràcia de Bolsonaro té altres raons: l’economia brasilera dona senyals poc favorables, agreujats per la crisi energètica. Sectors empresarials que van recolzar l’arribada de la ultradreta al Govern han començat a prendre’n distància. Però el mandatari està convençut que revertirà l’horitzó de desaventura. «A partir d’avui comença a escriure’s una nova història. Li demano a Déu més que saviesa, força i valor per decidir bé». El bolsonarisme s’ha mobilitzat també a Rio de Janeiro. S’espera a São Paulo una altra manifestació, amb la presència del capità retirat. L’oposició també ha decidit fer acte de presència a la megalòpolis per repudiar les amenaces colpistes.

D’acord amb Miriam Leitão, columnista del diari carioca O Globo, sectors del centre polític, entre els quals l’exalcalde de São Paulo Gilberto Kassab ja no descarten recolzar un ‘impeachment’ contra Bolsonaro. «¿Què porta el líder d’un partit centrista a fer aquesta declaració en un moment en què el president omple els carrers de seguidors? És que en l’acte que Bolsonaro ha convocat semblarà fort, però en realitat està més aïllat».

El factor Lula

Notícies relacionades

L’ofensiva del cap d’Estat té una altra explicació en la figura de Luiz Inácio Lula da Silva. L’home que va governar el Brasil entre el 2003 i el 2010 apareix en els sondejos com a clar guanyador de les eleccions de l’any que ve. Lula no va perdre l’oportunitat de prendre la paraula aquest dimarts. «En lloc de sumar, estimula la divisió, l’odi i la violència», va dir a través d’un vídeo.

«Avui soc aquí per dir que, malgrat tot, el Brasil té un camí... hem de continuar lluitant per superar aquest moment. Creieu-me: el Brasil té un camí», va assegurar.