Crisi afganesa

Els talibans prometen a l’ONU que garantiran la seguretat del personal humanitari

El president de Creu Roja visitarà l’Afganistan aquests dies

Els talibans prometen a l’ONU que garantiran la seguretat del personal humanitari
2
Es llegeix en minuts

Les Nacions Unides han informat aquest diumenge que els talibans s’han compromès a garantir la seguretat del personal humanitari a l’Afganistan, després d’una reunió aquest diumenge a Kabul en què han participat el secretari general adjunt d’Assumptes Humanitaris de l’ONU, Martin Griffiths, i líders talibans, entre ells el mul·là Abdul Ghani Baradar.

Els talibans han promès que es garantirà la seguretat i la lliure circulació del personal humanitari, «tant homes com dones», així com l’accés a aquestes ajudes a totes les persones necessitades, ha informat aquest diumenge Stéphane Dujarric, el portaveu del secretari general de l’ONU, António Guterres.

«Les autoritats s’han compromès a cooperar amb la comunitat humanitària per garantir que es brindi assistència al poble de l’Afganistan», ha comunicat.

Dujarric ha explicat que durant la trobada, Griffiths ha insistit «en el paper fonamental de les dones a l’hora de prestar ajuda», per la qual cosa ha demanat a totes les parts «que els garanteixin els drets, seguretat i benestar».

«Griffiths ha demanat que tots els civils, especialment dones, nenes i minories, estiguin protegits en tot moment» i ha reiterat «el compromís de la comunitat humanitària de prestar assistència de forma imparcial i independent per protegir milions de persones necessitades».

La reunió de Griffiths amb part de la cúpula talibana es produeix una setmana abans de la trobada convocada per Guterres per a dilluns, 13 de setembre, per abordar la situació humanitària a l’Afganistan, agreujada encara més pels últims esdeveniments, a més de per la crisi sanitària provocada per la pandèmia de coronavirus i una greu sequera que afecta gran part del país.

Aquesta setmana, el president del Comitè Internacional de Creu Roja (CICR), Peter Maurer, portarà a terme una visita oficial de tres dies a l’Afganistan, després de confirmar-se la seva arribada aquest diumenge a Kabul.

Durant el seu pas pel país, Maurer té previst visitar les instal·lacions mèdiques gestionades pel CICR i reunir-se amb les autoritats afganeses, informa un comunicat de l’organització.

«La població afganesa ha patit 40 anys de conflicte i ara té per davant anys de feina per guarir i recuperar-se. El Comitè Internacional de Creu Roja està decidit a quedar-se aquí per ajudar a la recuperació», ha remarcat Maurer.

Notícies relacionades

«El futur de tota la població afganesa depèn de la compassió, l’empatia i la inversió permanents de la resta del món», ha assenyalat el president del CICR.

Segons estimacions de les Nacions Unides, uns 18 milions de persones a l’Afganistan, gairebé la meitat de la població, depenen de l’ajuda humanitària, mentre que més de la meitat dels nens de menys de cinc anys corren el risc de tenir desnutrició aguda.