Narcotràfic

Portugal, la ruta alternativa de l’haixix a Europa

El país es consolida com un complement a l’estret en el trànsit de resina de cànnabis des del Marroc

rjulve45890551 files  in this file photo taken on may 12  2018 a man smokes181114125525

rjulve45890551 files in this file photo taken on may 12 2018 a man smokes181114125525 / THOMAS SAMSON

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’augment de les quantitats d’haixix agafades a Portugal ha posat en alerta les autoritats lusitanes. Malgrat que Espanya continua sent el principal punt d’entrada d’aquesta droga a Europa, a causa de la proximitat amb el Marroc, els últims informes mostren una tendència a l’alça quant al trànsit pel sud de Portugal, principalment a través de la costa de l’Algarve i de l’Alentejo, les dues regions més meridionals del país.

Les autoritats portugueses van decomissar 33.551 quilos d’haixix el 2020, gairebé deu vegades més que l’any anterior, quan la xifra amb prou feines va arribar als 3.235 quilos. Segons la Policia Judiciaria (PJ), que ha portat a terme gran part de les operacions contra el narcotràfic –a més de la Guàrdia Nacional Republicana (GNR)–, el trànsit per via marítima ha sigut l’únic que no ha patit un impacte per l’arribada de la pandèmia, sinó tot el contrari. «Hem pogut verificar una utilització de llanxes ràpides més gran en la introducció de productes estupefaents a Portugal, que són alhora les que transporten més quantitats», assegura una portaveu per correu electrònic.

Aquestes embarcacions pertanyen en gran part a organitzacions establertes a Espanya, segons les autoritats lusitanes, que també s’encarreguen de transportar la mercaderia a Portugal des de la costa marroquina. Els grups criminals assentats a Andalusia han augmentat la presència al país lusità en els últims mesos, especialment a l’est de l’Algarve –la zona més pròxima a la frontera amb Espanya– a causa d’un control policial més gran en la ruta de l’Estret. Més del 55% de les confiscacions d’haixix l’origen de les quals ha pogut ser comprovat procedeixen del Marroc, segons l’informe anual sobre el combat al tràfic de drogues a Portugal.

L’existència de múltiples rius i canals permet als narcos introduir la mercaderia amb certa facilitat al sud del país, una cosa que repercuteix directament en l’augment de les quantitats decomissades en l’àmbit nacional. «Les regions de l’Algarve i de la costa de l’Alentejo són les que acumulen la major part de la droga requisada. Si un any no fem grans confiscacions en aquesta part del país, la quantitat total disminueix considerablement», expliquen des de la PJ.

Menys operacions i detinguts

Però malgrat l’augment de la quantitat decomissada, les últimes dades mostren que tant el nombre d’operacions com de detinguts ha descendit significativament. El 2019 es van portar a terme més de 5.000 confiscacions, mentre que l’any següent en van ser poc més de 3.000. Aquesta variació s’explica perquè el volum de droga confiscat en cada operació ha sigut molt més gran, ja que les embarcacions solen traslladar en cada viatge entre 1.000 i 2.000 quilos d’haixix, a diferència d’altres mitjans de transport més petits.

En el cas de les detencions, la PJ va situar la xifra en 547 en tot el 2020, mentre que en els cinc anys anteriors es va superar sempre el miler. Les operacions per via marítima solen implicar poques persones, una cosa que sumat al descens en els delictes de trànsit per altres vies ha provocat un descens en el total d’arrestos. Les autoritats lusitanes alerten, però, que el trànsit d’estupefaents és una de les principals activitats del crim organitzat a Portugal, així com en altres països europeus.

Unitat d’acció

Notícies relacionades

L’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT) ha expressat en diverses ocasions els riscos de la consolidació de noves rutes de narcotràfic entre el Marroc i els països del sud d’Europa. Per mirar de combatre-ho, assegura l’organització en un informe, és necessari «dedicar grans esforços al monitoratge, a l’anàlisi i a l’intercanvi d’informació per entendre les dinàmiques del trànsit i producció als països veïns de la UE».

L’OEDT demana als països membres un seguiment sobre els riscos i implicacions del mercat del cànnabis i més coordinació de les activitats en l’àmbit europeu per «assegurar que la responsabilitat de tots els actors, incloses les forces de seguretat i els organismes reguladors, està ben articulada».

Temes:

Portugal Drogues