Dissolució del Govern

Militars colpistes detenen el president de Guinea i ordenen dissoldre les institucions

  • Els esdeveniments s’han precipitat des de primera hora, quan diversos mitjans locals es van fer eco de trets amb armes automàtiques per part de militars a Conakry i, en particular, al barri de Kaloum, un extrem peninsular de la ciutat que allotja importants edificis, entre els quals el palau presidencial

Guinea coup

Guinea coup / GUINEA MILITARY HANDOUT (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Un grup de militars ha detingut aquest diumenge el president de Guinea, Alpha Condé, en un intent de cop d’Estat que ja ha derivat en una declaració per part del presumpte líder colpista sobre la dissolució del Govern i el tancament de fronteres.

Els esdeveniments s’han precipitat des de primera hora, quan diversos mitjans locals es van fer eco de trets amb armes automàtiques per part de militars a Conakry i, en particular, al barri de Kaloum, un extrem peninsular de la ciutat que allotja importants edificis, entre els quals el palau presidencial.

Els accessos han quedat bloquejats, mentre els mateixos militars i fins i tot ambaixades estrangeres han exhortat els ciutadans a no sortir al carrer a l’espera que s’aclarís el que estava passant. «Tothom és a casa i se senten trets cada vegada més forts», ha declarat un veí de Kaloum, Mohamed Morgan, a l’agència de notícies Bloomberg.

Grup de Forces Especials

Fonts citades per l’emissora RFI i pel portal Jeune Afrique han identificat els autors dels trets com a membres del Grup de Forces Especials, un organisme creat el 2018. El grup té al capdavant un antic legionari de les Forces Armades franceses, Mamady Doumbouya, a qui s’ha vist ja en un vídeo difós a les xarxes socials.

En aquest, Doumbouya repassa una llista de greuges atribuïts a Condé i el seu partit, incloses activitats de corrupció i pobresa social, i anuncia que ha ordenat dissoldre les principals institucions i anul·lar l’actual Constitució. També proclama el tancament de fronteres.

Els colpistes difonen també imatges de Condé, que mostren assegut en una butaca i envoltat de militars per demostrar el seu suposat arrest, segons el portal Guineenews. Les imatges contrasten amb la primera reacció del Govern guineà, que per boca del secretari general de la presidència, Naby Yusuf Kiridi Bangura, va voler defensar que «la situació està sota control», segons l’agència de notícies Bloomberg. El president Condé ja va patir el 2011 un altre intent colpista, tot i que les fonts citades per Jeune Afrique consideren que ara la situació és més greu.

La rebel·lió militar consumada aquest diumenge deriva de mesos de tensions polítiques en què Doumbouya ha tractat que el seu grup guanyés més pes. Al maig ja es va arribar a especular amb el possible arrest d’aquest oficial.

Polèmica reelecció

Notícies relacionades

Condé, de 83 anys, va arrencar el seu tercer mandat el desembre del 2020, després de sortir vencedor d’unes eleccions que l’oposició va considerar fraudulentes. La seva intenció de seguir en el poder ja havia provocat un repunt de les tensions que es remunta al 2019 i que es va saldar amb diversos morts.

L’actual mandatari va arribar al poder el 2010 després de dècades com a líder opositor sota la dictadura de Lansana Conté i, per optar a un tercer mandat, va necessitar d’un canvi a la Constitució.

Temes:

Guinea