Crisi a l’Afganistan

Segons un general nord-americà, podria esclatar una guerra civil a l’Afganistan

Els talibans afirmen que han dominat més districtes a la província de Panjshir

Segons un general nord-americà, podria esclatar una guerra civil a l’Afganistan
2
Es llegeix en minuts

El cap d’Estat Major Conjunt dels Estats Units, Mark Milley, ha advertit del «probable» desenvolupament d’una «guerra civil» a l’Afganistan que conduiria a la «reconstitució d’Al-Qaida o el creixement d’Estat Islàmic».

«És probable que es desenvolupin les condicions d’una guerra civil a l’Afganistan [...]. No sé si els talibans consolidaran el poder i establiran la governança», ha apuntat Milley en una entrevista amb el mitjà nord-americà Fox News.

El general ha incidit que la «gran probabilitat d’una guerra civil» conduiria a «condicions que podrien provocar la reconstitució d’Al-Qaida o el creixement d’Estat Islàmic i altres grups terroristes».

L’Afganistan va ser el país que va veure néixer Al-Qaida a finals dels anys 80 i va servir en dues ocasions de refugi al seu líder, Ossama bin Laden, i a data d’avui podria continuar albergant el seu actual número u, Ayman al-Zawahiri. «Es podria veure un ressorgiment del terrorisme procedent d’aquesta regió en general d’aquñi a 12, 24, 36 mesos. I monitorarem això», ha continuat Milley, per assumir l’augment de la dificultat per treballar en matèria de seguretat en la regió, ara que els Estats Units s’han retirat del país centreasiàtic.

D’altra banda, ha assegurat que els Estats Units «continuaran realitzant operacions d’atac» en cas que existeixin amenaces per al país.

L’advertència d’una «guerra civil» a l’Afganistan neix mentre el territori pateix intensos combats entre els talibans i el Front Nacional de Resistència afganès a la província de Panjshir. La resistència té allà el seu bastió i fins a primera hora d’aquest dissabte ha negat que els talibans hagin pres el control del territori, malgrat que aquests afirmen avenços.

Un dels portaveus de la insurgència, Bilal Karimi, ha indicat a través del seu perfil de Twitter que, fins al matí d’aquest diumenge, els talibans havien dominat «gairebé tota la província» «excepte els districtes de Rokha i Bazarak». D’acord a aquestes afirmacions, sis dels vuit districtes de la província estarien en mans dels insurgents.

Notícies relacionades

Divendres, fonts dels talibans van afirmar que havien pres la província de Panjshir, situació que va provocar trets de celebració a la capital afganesa, Kabul, que van deixar uns 17 morts, segons informa la cadena Tolo.

Llavors la resistència va desmentir la presa de la província, el seu bastió, i ara els nous detalls aportats pels talibans confirmen que els combats segueixen.