Després de la tempesta ‘Ida’

L’huracà ‘Larry’ amenaça les costes dels EUA amb corrents de ressaca

  • La Casa Blanca ha informat aquest dissabte que el president dels Estats Units, Joe Biden, visitarà aquest dimarts les zones més afectades pel pas de l’huracà ‘Ida’

Los efectos del huracán Ida en Louisiana

Los efectos del huracán Ida en Louisiana / Sean Rayford (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El potent huracà ‘Larry’ de categoria 3 ha augmentat en les últimes hores els vents de 205 quilòmetres per hora i amenaça les Antilles Menors i la costa est nord-americana amb onades perilloses i corrents de ressaca, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès).

De moment, el centre de l’huracà és a uns 1.700 quilòmetres a l’est de les illes Sotavent i a uns 2.570 quilòmetres al sud-est de Bermuda. L’NHC, preveu que les onades generades pel ‘Larry’ arribin a les Antilles Menors aquest diumenge, i s’estenguin a porcions de les Antilles Majors, les Bahames i Bermuda dilluns i dimarts. És probable que un onatge significatiu arribi a la costa est nord-americana dimarts i que causi perillosos corrents de ressaca.

El sistema es mou cap a l’oest nord-oest a prop de 24 quilòmetres per hora, només uns dies després de la devastació causada per la tempesta tropical ‘Ida’ que va descarregar fortes pluges sobre Nova York i Nova Jersey aquesta setmana, deixant gairebé mig centenar de morts i grans destrosses.

Visita de Biden a la zona afectada

La Casa Blanca ha informat aquest dissabte que el president dels Estats Units, Joe Biden, visitarà aquest dimarts les zones més afectades pel pas de l’huracà ‘Ida’ als estats de Nova York i Nova Jersey. En concret, Biden visitarà Manville, a Nova Jersey, i Queens, a Nova York, per comprovar personalment els estralls de la tempesta dimecres passat a la nit.

Biden ja va parlar dijous amb la governadora de Nova York, Kathy Hochul, i el governador de Nova Jersey, Phil Murphy. Tots dos han declarat l’emergència estatal per les inundacions i els danys que van obligar a suspendre el metro de Nova York i la sortida de vols de l’Aeroport Internacional de Newark.

Almenys 48 persones han mort com a conseqüència directa de l’huracà a Louisiana, Nova York, Nova Jersey i Pennsilvània. Biden ja va visitar Louisiana divendres passat, on centenars de milers de persones segueixen sense subministrament elèctric.

Biden ha fet una crida a les companyies d’assegurances després de les informacions sobre la negativa d’algunes d’aquestes empreses a cobrir els danys si no hi havia una ordre d’evacuació expressa de la vivenda afectada.

Quatre huracans

Els meteoròlegs pronostiquen que el ‘Larry’ es mantindrà amb la força d’un huracà major durant la primera part de la setmana vinent.

Els vents amb força d’huracà s’estenen cap enfora fins als 75 quilòmetres (5 milles) des del centre i fins als 260 quilòmetres (160 milles) amb força de tempesta tropical.

Notícies relacionades

L’Administració Nacional d’Oceans i Atmosfera dels EUA (NOAA, en anglès) pronostica que l’actual temporada ciclònica a l’Atlàntic tindrà una activitat per sobre de la mitjana.

Des de començament d’any s’han format quatre huracans a la conca atlàntica, el ‘Henri’, el ‘Grace’, l’‘Elsa’ i l’‘Ida’. Aquest últim va arribar a la categoria d’huracà i va provocar mort i destrucció al Carib i els Estats Units.