Investigat per la justícia

Bolsonaro veta una llei contra les notícies falses

  • El president del Brasil està sent investigat per propagar mentides sobre el sistema de votació electrònica

Bolsonaro veta una llei contra les notícies falses

Uesley Marcelino / Reuters

2
Es llegeix en minuts

El presidentdel Brasil, Jair Bolsonaro, va sancionar aquest dimecres una llei aprovada pel Congrés que va revocar normes de seguretat vigents des de la dictadura militar (1964-1985), però va vetar un article que prohibia la difusió de notícies falses.

El veto va ser decidit en moments en què Bolsonaro és objecte d’una investigació oberta pel Tribunal Suprem precisament sobre la propagació massiva d’informació falsa en relació amb el sistema de votació electrònica que el Brasil va adoptar el 1996, sobre el qual afirma que és «fraudulent» malgrat que admet no tenir com provar-ho.

Segons l’explicació del Govern, la decisió es fonamenta en el fet que el text aprovat pel Congrés no aclareix degudament si serà sancionat només qui «genera la informació» o també aquells que, en el cas de les xarxes socials, la comparteixen i repliquen.

La nova legislació, aprovada al Parlament el mes passat, va revocar i va suplantar l’anomenada ‘llei de seguretat nacional’, imposada el 1983 pel règim militar i que va ser utilitzada per la dictadura per perseguir opositors. El text aprovat a les cambres també va tipificar els crims contra les institucions democràtiques i els anomenats ‘atemptats a la sobirania’, com ara traïció, espionatge, intent de cop d’Estat, interrupció del procés electoral, violacions del dret a la lliure manifestació i la «difusió en massa de notícies falses».

Nostàlgic de la dictadura

Bolsonaro, un capità de la reserva de l’Exèrcit i líder d’una ultradreta nostàlgica de la dictadura, es va oposar a aquesta iniciativa, però encara així va aprovar la major part del text, tret del referit a les notícies falses i a augments de penes per a militars o policies que atemptin contra l’Estat de dret, també vetats.

En aquest últim cas el Govern va argumentar que aquest augment de les penes podria inhibir la repressió a «manifestacions violentes» i, a més, censurar la «lliure manifestació de pensament emanada de grups més conservadors» de les Forces Armades.

Els vetos ara seran analitzats pel Parlament, que, com ja ha passat en altres ocasions, pot esfondrar la decisió del governant per restituir i sancionar el text original.

El 10 d’agost, quan va ser aprovada la nova llei, el mandatari va encapçalar una inusual desfilada de blindats militars davant el palau presidencial, que molts van interpretar com una «pressió» al Parlament, que aquell mateix dia va rebutjar un projecte del Govern per a la reimplantació del vot imprès, juntament amb l’electrònic.

Notícies relacionades

La sanció de la nova llei, amb els vetos citats, es produeix en moments en què el bolsonarisme reforça la convocatòria per a unes massives manifestacions previstes per al 7 de setembre, en coincidència amb el Dia de la Independència del Brasil.

Els grups més radicals insten a una «intervenció militar» que clausuri el Parlament i el Tribunal Suprem però mantingui en el poder Bolsonaro, que ha intentat rebaixar el to d’aquestes crides i demana manifestar-se per la «llibertat» i en defensa dels «valors conservadors», com la «família, la propietat privada i Déu».