L’oposició veneçolana ha decidit participar de les eleccions regionals de novembre

• Després d’anys d’abstencionisme, l’oposició ha decidit tornar a competir electoralment

• La decisió s’ha pres per acompanyar el procés de diàleg amb el madurisme iniciat a Mèxic

L’oposició veneçolana ha decidit participar de les eleccions regionals de novembre

EFE/ Miguel Gutiérrez

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’oposició veneçolana ha decidit abandonar el camí de l’abstenció electoral i, a to amb els nous esforços de trobar una sortida política consensuada de la crisi amb el madurisme, va anunciar que participarà en les eleccions regionals que se celebraran el 21 de novembre. Bona part de les forces que el 2015 el van enfonsar en una severa derrota al Govern en els comicis legislatius, s’ha inclinat a repetir aquesta fórmula exitosa i competiran en una llista única per crear les condicions d’una nova derrota de Nicolás Maduro. A finals de novembre s’elegeixen 23 governadors, 335 alcaldes i regidors i diputats locals. La coalició, anomenada Plataforma Unitària, va considerar que el canvi de full de ruta ha sigut impulsat per la crisi històrica que enfronta aquest país i «el sentit d’urgència per trobar solucions permanents als nostres patiments».

«Sabem que aquests comicis no seran unes eleccions justes ni convencionals. La dictadura ha imposat obstacles greus que posen en risc l’expressió de canvi del poble veneçolà», es va assenyalar en un document. No obstant, l’oposició aquesta vegada considera que, malgrat els obstacles, les eleccions «seran un terreny de lluita útil per enfortir la ciutadania» i avançar en els canvis anhelats: «unes eleccions presidencials i legislatives lliures».

El canvi polític està directament relacionat amb els primers i favorables intents de diàleg entre el madurisme i un sector opositor que es realitza a Mèxic amb el patrocini de Noruega. La participació electoral, com s’assenyala al document conjunt divulgat a Caracas, «complementa els esforços» que «apunten a una solució pacífica i negociada».

El rol de Freddy Guevara

Poques hores abans que es conegués aquest pronunciament, Freddy Guevara, un dels dirigents de Voluntat Popular (VP) , el partit de l’exdiputat Juan Guaidó i Leopoldo López, no només va expressar el seu suport a les converses a Mèxic, sinó que va reconèixer la necessitat d’acabar amb el «cercle viciós» que ha possibilitat la permanència de Maduro al Palau de Miraflores. «Tots haurem de cedir». Guevara va estar un mes empresonat a la seu del servei d’intel·ligència. Durant diversos anys va ser el portaveu de les polítiques més radicals de l’oposició, especialment durant els xocs de carrer de 2017, que van provocar més de 100 morts. En la seva primera intervenció pública va dir que havia sortit de la presó «més convençut encara que em dedicaré a fer tot el que estigui al meu abast» per trobar una sortida pactada a l’embús polític.

El sector de l’antimadurisme més enverinat, part del qual es troba en el seu propi partit, Voluntat Popular, no veu amb bons ulls el canvi de l’exlegislador, que ha arribat a reconèixer que «no tindrem la renúncia de Maduro de la nit al dia». Aquesta admissió va en contra de tot el que s’ha fet des de 2015. «Abans es posava com a precondició la sortida de Maduro, però no es tracta només d’una elecció presidencial, sinó d’avançar cap a un procés de convivència democràtica», va afegir. Per ara, Guaidó no s’ha pronunciat sobre aquestes opinions, que, en els fets, desautoritzen les seves accions.

Amb el mateix raonament, el socialdemòcrata Henry Ramos Allup va intentar explicar com s’ha passat de la intransigència a explorar camins alternatius. «¿Per què abans no i ara sí? Els processos polítics no són lineals i la política s’executa en funció de moments específics. En aquest moment és l’hora de participar».

Maduro celebra l’anunci

Notícies relacionades

L’anunci opositor és, al seu torn, conseqüència d’algunes modificacions de les regles de joc amb vista a la contesa de finalitats de novembre. S’ha modificat l’organisme electoral amb la presència de dues autoritats que no són maduristes. Alhora, el Govern s’ha compromès a no vetar judicialment candidatures opositores, com ha passat altres cops. S’espera que, a partir d’aquestes novetats, la Unió Europea enviï observadors a les eleccions.

Maduro no ha perdut l’oportunitat de celebrar el canvi opositor i considerar-lo una victòria del Govern. Al respecte, va dir que l’actual autoritat de l’Assemblea Nacional (AN), Jorge Rodríguez, «va aconseguir portar» l’oposició «al camp democràtic». Pel president, «és digne d’aplaudir el gest polític» de l’oposició de participar de nou en eleccions. Maduro va dir també que «celebrarà» quan vegi Guaidó –encara reconegut pels Estats Units com a «president encarregat» de Veneçuela– exercir el seu dret a vot.

Temes:

Veneçuela