Els Estats Units col·locaran a Qatar el seu cos diplomàtic a l’Afganistan

Els Estats Units col·locaran a Qatar el seu cos diplomàtic a l’Afganistan
2
Es llegeix en minuts
EFE

Aquest dilluns el secretari d’Estat, Antony Blinken, va anunciar que Washington traslladarà a Qatar la seva missió diplomàtica a l’Afganistan, després de la culminació del replegament militar nord-americà del país centreasiàtic. En un discurs des de la seu del Departament d’Estat, Blinken va esbossar els punts principals de la política exterior del seu país a partir d’ara respecte a l’Afganistan, on els talibans han recuperat el poder.

El titular d’Exteriors va indicar que es crearà un nou equip diplomàtic per instal·lar la missió a Doha, que estarà capitanejat pel que fins ara ha sigut l’encarregat de negocis de l’ambaixada a Kabul, Ross Wilson. Des de la capital qatariana s’oferiran serveis consulars, a més de gestionar-se l’ajuda humanitària per a l’Afganistan i es treballarà amb els aliats i socis per «coordinar» el tracte amb els talibans. «Ha començat un nou episodi de la relació dels EUA amb l’Afganistan. La missió militar ha acabat. Una nova missió diplomàtica ha començat», va dir el cap de la diplomàcia nord-americana.

Va explicar que en aquesta nova era de la política exterior nord-americana cap al país centreasiàtic, Washington primer se centrarà a continuar amb els seus «esforços incansables» per ajudar als nord-americans, nacionals estrangers i afganesos, que vulguin anar-se’n de l’Afganistan. Blinken va recordar que queden menys de 200 ciutadans nord-americans allà.

Una altra de les prioritats dels EUA és que els talibans compleixin el seu compromís de permetre marxar a la gent que vulgui viatjar fora del país: «S’han compromès a deixar sortir del país tot aquell que tingui els documents adequats d’una manera segura i ordenada».

Aquest dilluns Blinken es va reunir virtualment amb els ministres d’Exteriors dels EUA, França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Turquia i Qatar, a més de la Unió Europea (UE) i l’OTAN. En aquesta cita, van parlar sobre com treballar junts «per facilitar els viatges segurs fora de l’Afganistan», inclosa la reobertura de l’aeroport de Kabul «tan aviat com sigui possible». «Això permetria un petit nombre de vols xàrter diaris, que és clau per a qualsevol que desitgi abandonar l’Afganistan», va dir.

Els talibans també s’han compromès a evitar que grups terroristes que podrien amenaçar els Estats Units utilitzin l’Afganistan com a base d’operacions, però Blinken va admetre que els EUA seguiran «vigilant» de cara a un possible incompliment.

Notícies relacionades

Sobre les relacions amb un futur Govern dels talibans, el secretari d’Estat va dir que qualsevol tipus de llaços sempre estaran guiats per «els interessos nacionals vitals» dels EUA. «Si podem treballar amb el nou Govern afganès de manera que ajudi a garantir aquests interessos –inclosa la tornada segura de Mark Frerichs, un ciutadà dels EUA que ha sigut retingut com a ostatge a la regió des de començaments de l’any passat– i de manera que porti més estabilitat [...] llavors ho farem», va afirmar. Tot i així, va advertir que cada pas que facin els EUA en aquest sentit no es basarà en «el que digui el Govern talibà, sinó en el que faci per complir els seus compromisos». Va puntualitzar que els talibans s’hauran de guanyar qualsevol legitimitat i el recolzament internacional mitjançant el compliment de les seves obligacions i compromisos.

Aquest dilluns, els Estats Units van posar punt final a la guerra més llarga de la seva història amb la retirada dels seus últims soldats de l’Afganistan, gairebé 20 anys després del seu desplegament al país.