Climatologia

L’huracà ‘Ida’ torna a tocar terra a Cuba

  • La previsió és que adquireixi la categoria d’huracà major quan arribi al golf de Mèxic

L’huracà ‘Ida’ torna a tocar terra a Cuba

ESTAILOVE ST-VAL / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
EFE

Aquest divendres l’huracà ‘Ida’ va tocar terra per segona vegada a Cuba, a Pinar del Río, després de fer-ho aquest matí a l’illa de la Juventud, i està deixant inundacions i fortes pluges a l’illa en el seu avenç cap a aigües del golf de Mèxic, on s’espera que es transformi ràpidament en un perillós huracà de categoria major.

‘Ida’ es troba ubicat a unes 90 milles (145 km) al sud-oest de l’Havana, a Cuba, presenta vents màxims sostinguts de 80 mph (130 km/h) i es desplaça cap al nord-oest a una velocitat de 15 mph (24 km/h), va informar el Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès) dels EUA al seu butlletí de les 20.00 hora local (00.00 GMT). Cuba va reportar almenys 2.461 persones evacuades i el tall del servei d’electricitat després de l’entrada aquest divendres d’‘Ida’ a la sud-occidental illa de la Juventud.

El moment més perillós començarà sobre aigües del Golf, quan ‘Ida’ s’enforteixi molt ràpidament i es converteixi en «un huracà de categoria major extremadament perillós» a mesura que s’acosti a la costa nord del Golf, segons el pronòstic del Centre Nacional d’Huracans (NHC).

Si el pronòstic és precís, ‘Ida’ colpejarà 16 anys després que l’huracà ‘Katrina’ aterrés com un cicló de categoria 3 amb vents de 125 mph (201 kph) prop de Nova Orleans, ciutat que es es troben entre els llocs amb més probabilitats de ser fuetejats pels vents huracanats de ‘Ida’. Nova Orleans està sota alerta d’huracà i s’ha emès una declaració d’emergència per a l’estat de Louisiana, en vista del perill que ‘Ida’ envesteixi aquestes costes com un huracà de categoria major, potser 3 o 4, que pot causar danys devastadors.

En les últimes hores l’NHC, amb seu a Miami, va emetre alertes d’huracà a la costa del golf de Mèxic nord-americà des de la comunitat d’Intracoastal (Louisiana) fins a la frontera de Mississipí i Alabama, com també els llacs Pontchartrain i Maurepas i l’àrea metropolitana de Nova Orleans. Els experts van alertar del risc d’inundacions per maror ciclònica de fins a 11 peus (3 metres) en zones de Louisiana i Mississipí, i avisa d’un possible «dany devastador» per la força del vent a la regió, inclosa Nova Orleans. A més, anticipen, és probable que ‘Ida’ produeixi fortes pluges entre diumenge i dilluns a la costa central del Golf des del sud-est de Louisiana fins a Alabama, així com la vall del Baix Mississipí, amb possibles riuades.

Notícies relacionades

Avui l’alcaldessa de Nova Orleans, LaToya Cantrell, ha demanat l’evacuació de totes les persones que viuen fora del sistema de dics que protegeix l’àrea de les inundacions. Cantrell no va especificar quantes persones hi viuen, però va instar els residents amb afeccions mèdiques i altres necessitats especials a abandonar aviat casa seva. «Ara és el moment», va dir la regidora de Nova Orleans.

Els meteoròlegs de l’NHC preveuen que ‘Ida’ es converteixi en un «huracà extremadament perillós de categoria major» una vegada que passi aquest cap de setmana a aigües del sud-est i centre del golf de Mèxic i a mesura que s’aproximi a la costa nord del Golf diumenge. Les projeccions de l’NHC indiquen que ‘Ida’ «tocarà terra a la costa nord nord-americana del golf de Mèxic diumenge», probablement a la costa de l’estat de Louisiana.

Temes:

Huracans Cuba