Multa d’uns 290 euros

Noruega prohibeix pixar mirant cap a Rússia

  • Una llei del país escandinau impedeix «la conducta ofensiva a la frontera cap a l’Estat veí o les seves autoritats»

Noruega prohibeix pixar mirant cap a Rússia
1
Es llegeix en minuts

Un cartell col·locat per desconeguts a la vora d’un rierol pròxim a la frontera entre Noruega i Rússia recorda als turistes que, tot i que no s’aguantin, s’enfronten a una important multa si pixen en direcció a Rússia.

El senyal (de factura artesanal) té un text redactat en anglès que aconsella «no fer pipí mirant cap a Rússia» i es troba al costat d’un altre que informa que la frontera està vigilada per càmera per la policia fronterera noruega.

«Segurament el devia posar alguna persona benintencionada que volia prevenir els passejant d’un comportament ofensiu», ha declarat a l’agència AFP el comissari noruec de fronteres, Jens-Arne Høilund.

La multa per orinar en direcció a Rússia és d’uns 340 dòlars dels EUA (290 euros).

Aquest senyal es troba en una zona turística al costat del rierol Jakobselva, que fa de frontera.

«Pixar en la naturalesa no és per si sol ofensiu, però depèn del punt de vista. En aquest cas, la llei prohibeix els comportaments ofensius a la frontera», explica Høilund.

En concret, una llei a Noruega prohibeix «la conducta ofensiva a la frontera cap a l’Estat veí implicat o les seves autoritats».

Respecte als acords

Segons explica Høilund, una d eles funcions del qual és que es respectin els acords que regeixen les relacions entre els dos països veïns, les autoritats russes mai s’han queixat d’actes com el que alerta el cartell.

Barents Observer recorda, no obstant, que quatre persones van ser detingudes per la policia fronterera fa uns anys per haver tirat pedretes a la part russa del rierol Jakobselva. A més, l’hivern passat, una dona va ser multada amb l’equivalent de 900 dòlars perquè les càmeres de seguretat de la frontera la van gravar passant la mà dreta a l’altre costat de la ratlla.

Notícies relacionades

«Podem pensar que és molt exigent, però apliquem sense distinció els reglaments fronterers», afirma Høilund

Noruega és el límit àrtic de l’OTAN amb Rússia, amb qui comparteix 197,7 quilòmetres de frontera, però els dos països mantenen històricament bones relacions, una mica deteriorades després de la invasió russa de la península d’ucraïnesa de Crimea el 2014.

Temes:

Rússia Noruega