Catàstrofe natural

Més d’un centenar de morts i desenes de desapareguts per pluges torrencials a l’Índia

La costa de l’oest del país està negada per pluges torrencials en plena temporada de monsons

2
Es llegeix en minuts

El nombre de morts per inundacions i esllavissaments de terra causats per les pluges monsòniques va pujar a 127 aquest diumenge a l’Índia i hi ha desenes de desapareguts. La costa de l’oest del país està negada per pluges torrencials des de dijous i, segons el servei meteorològic de l’Índia, s’esperen més precipitacions en els pròxims dies.

Les inundacions i els esllavissaments de terra són freqüents durant la temporada de monsons a l’Índia i hi sol haver ensorraments d’edificis mal construïts després de dies de pluja ininterrompuda. En els últims anys, els fenòmens climàtics extrems es multipliquen com a conseqüència, segons els experts, de l’escalfament global.

A l’estat de Maharashtra, 117 persones van perdre la vida, entre elles més de 40 en un esllavissament de terra que es va produir dijous al poble de Taliye, al sud de Bombai. Jayram Mahaske va explicar a AFP que «moltes persones van ser arrossegades mentre intentaven fugir» quan es va produir l’esllavissament de terra. Entre elles figuren alguns dels seus parents.

Un altre veí, Govind Malusare, va afirmar que el cos del seu nebot va ser trobat, però que la seva mare, el seu germà, la seva cunyada i la seva neboda continuen desapareguts després que un esllavissament de terra esfondrés la casa familiar.

En pocs minuts, l’aigua va demolir desenes de cases. Va deixar dempeus només dues estructures de formigó i va tallar el subministrament d’energia, van afirmar els habitants a l’agència AFP. Al llogarret de Posare, 210 quilòmetres al sud de Bombai, la Força Nacional de Resposta a les Catàstrofes va informar de la troballa de quatre cossos durant la nit. En parts de Chiplun, el nivell de l’aigua va pujar dijous a gairebé sis metres després de 24 hores de pluja ininterrompuda que va inundar carreteres i vivendes.

Pacients de Covid sense respiradors

Vuit pacients d’un hospital local que tracta els casos de Covid van morir després que les inundacions tallessin el subministrament d’energia necessari per als respiradors.

«El nivell de l’aigua va arribar al sostre de la meva botiga, hi havia molta aigua a l’interior», va declarar un comerciant a la cadena índia NDTV. «Totes les botigues d’aquesta zona van quedar completament destrossades». Els socorristes, amb fang fins a la cintura, busquen amb l’ajuda d’excavadores 100 persones que continuen desaparegudes en aquest estat.

A la veïna Goa, una dona es va ofegar, va informar el govern local al Press Trust of India, en el que el ministre principal (ministre en cap de l’estat), Pramod Sawant, va qualificar de «les pitjors inundacions des de 1982».

A les planes costaneres que engloben Maharashtra i Goa, els nivells de les aigües continuen sent alts a causa del desbordament dels rius. Habitants terroritzats van pujar a les teulades de les cases i a les plantes més altes per escapar de les crescudes. El subministrament d’energia es va tallar als 11 districtes afectats i les autoritats van donar compte de pèrdues de cultius.

Notícies relacionades

El científic Roxy Mathew Koll del Institut Indi de Meteorologia Tropical afirma que el canvi climàtic escalfa el mar Aràbic.

Les temperatures més elevades de l’aigua fan que l’aire s’escalfi i retingui més humitat, i que provoqui fenòmens plujosos extrems, va dir. «Estem veient que els fenòmens de pluges extremes generalitzades s’han triplicat... des de 1950», va declarar Koll a l’agència AFP, citant un estudi del qual va ser coautor i que es va publicar a Nature.

Temes:

Pluges Índia