Crisi a l’illa caribenya

El cantautor cubà Pablo Milanés subscriu la necessitat de canvis a l’illa

Una llarga llista de pesos pesants de la cultura recolzen les protestes contra el règim

BARCELONA. 10.03.2015Festival Mil.lenni. Concierto de PABLO MILANES en el Auditori. FOTO FERRAN SENDRA

BARCELONA. 10.03.2015Festival Mil.lenni. Concierto de PABLO MILANES en el Auditori. FOTO FERRAN SENDRA / Ferran Sendra (Delegaciones)

2
Es llegeix en minuts

El cantautor cubà Pablo Milanés es va sumar als pesos pesants de la cultura a Cuba, entre els quals l’artista Silvio Rodríguez i l’escriptor Leonardo Padura, que van recolzar les històriques protestes de l’11 de juliol i van demanar l’alliberament de detinguts així com canvis a l’illa.

«És irresponsable i absurd culpar i reprimir un poble que s’ha sacrificat i ho ha donat tot durant dècades per sostenir un règim», va assenyalar dissabte a Facebook Milanés, de 78 anys i un dels fundadors del Movimiento de la Nueva Trova (cançó protesta) juntament amb Rodríguez.

Es irresponsable y absurdo culpar y reprimir a un pueblo que se ha sacrificado y lo ha dado todo durante décadas para...

Posted by Pablo Milanés - Oficial on Saturday, July 24, 2021

Al crit de «a baix la dictadura» i «llibertat», milers de cubans van protestar l’11 i 12 de juliol a més de 40 ciutats del país, enmig de la pitjor crisi econòmica en dècades i d’un fort augment dels contagis i morts per Covid.

«El 1992 vaig tenir la convicció que definitivament el sistema cubà havia fracassat», va afegir l’autor de Yolanda i El breve espacio en que no estarás, i va advertir que des d’aquell any està alertant «sobre les injustícies i errors en la policia i Govern» de l’illa.

No obstant, confia que els cubans aconsegueixin trobar «el millor sistema possible de convivència i prosperitat, amb llibertats plenes, sense repressió i sense gana», i que els joves siguin el «motor del canvi».

Una llarga llista d’artistes

Amb centenars de milers de seguidors dins i fora de Cuba, «Pablito», com l’anomenen els cubans, es va sumar així a la llista d’artistes que han alçat la seva veu en suport de les manifestacions, que van deixar un mort, desenes de ferits i centenars de detinguts.

Entre aquests està Rodríguez (74), autor de clàssics de la música llatinoamericana com Ojalá i La era está pariendo un corazón, que va demanar llibertat per als detinguts que «no van ser violents» i «més diàlegs», «menys prejudicis; menys ganes de pegar i més desitjos de resoldre la muntanya de temes econòmics i polítics pendents», en el seu blog Segunda Cita.

Notícies relacionades

En una entrevista amb l’agència AFP, el mestre de la novel·la negra Leonardo Padura (65) va considerar l’esclat «un crit de desesperació» al qual les autoritats han de donar «una resposta no només material sinó també política».

Cuba necessita un «nou llenguatge» per superar la crisi, «no només de paraules sinó d’actituds, de solucions, de canvis radicals», va dir per la seva banda Fernando Pérez (76), creador de films com Clandestinos i La vida es silbar, que va demanar que cessi la violència i els anomenats «actes de repudi».

Temes:

Cuba