Drets fonamentals

Milers d’hongaresos assisteixen a la marxa LGTBI en ple pols al Govern d’Orbán

Els ultranacionalistes han aprovat una llei que prohibeix parlar d’homosexualitat als nens a les escoles

A1-119331839.jpg

A1-119331839.jpg / FERENC ISZA / Afp (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Més de 10.000 hongaresos s’han afegit dissabte a la desfilada de l’Orgull Gai al centre de Budapest, en un gest de solidaritat amb la comunitat LGBT+ per les polítiques que el Govern de l’ultranacionalista Viktor Orbán ha adoptat contra ella; especialment una recent llei homòfoba que ha rebut una amonestació del Parlament Europeu.

Avui «tot Europa observa el que passa a Hongria», ha declarat Terry Reintke, copresidenta de l’Intergrup del Parlament Europeu sobre Drets dels LGBT+, davant els manifestants congregats a la cèntrica plaça de Madách, des d’on va sortir la marxa cap al parc Tabán. «Som aquí contra l’odi i l’amenaça a l’Estat de dret i l’onada autoritària», ha afirmat l’eurodiputada.

«Els últims temps han sigut molt estressants, desesperants i aterridors per a la comunitat LGBT+», els membres de la qual pateixen discriminació, han recordat els organitzadors de la marxa. El Govern hongarès «desterra a la seva pròpia pàtria la comunitat LGBT+ amb lleis», han afegit.

Homosexualitat i nens

El Parlament hongarès va aprovar al juny una polèmica llei, qualificada d’homòfoba des de molts sectors que, amb l’argument de protegir els menors, prohibeix parlar als nens sobre homosexualitat a les escoles i els mitjans. La nova legislació estava pensada per endurir les penes contra la pedofília, però poc abans de la seva votació es van afegir disposicions relacionades amb l’homosexualitat.

Notícies relacionades

Amb el seu tradicional color, la desfilada, en què van participar polítics opositors, actors, músics, esportistes i altres personalitats conegudes de la societat magiar, va creuar el centre de Budapest i el Danubi pel pont Szabadság.

Diverses organitzacions d’ultradreta, com el moviment La Nostra Pàtria i la Federació Alfa havien convocat una manifestació en contra de la marxa de la comunitat LGBT+, però amb prou feines van acudir unes quantes desenes d’ultres, que la policia va encerclar per evitar eventuals enfrontaments i incidents.

Temes:

Hongria LGTBI