Crisi a l’illa caribenya

‘Influencers’ cubans planten cara al règim: «És moment que el món ens escolti»

  • Tant dins del país com a l’exili, les estrelles d’internet cubanes s’han unit a les protestes contra la dictadura

‘Influencers’ cubans planten cara al règim: «És moment que el món ens escolti»

CAPTURA VIDEO INSTAGRAM

4
Es llegeix en minuts

Internet s’ha convertit en una de les principals formes de lluita contra el Govern a Cuba. Malgrat els constants talls de llum i connexió, molts joves cubans s’ho han muntat perquè la seva veu pugui ser escoltada dins i fora del país. Amb milers de seguidors a la seva esquena, aquests ‘influencers’ –tant dins de l’illa com a l’exili– s’han convertit en un autèntic maldecap per al règim, que està començant a prendre mesures contra ells.

La detenció de la coneguda Dina Stars es va fer viral la setmana passada després que fos detinguda mentre feia una entrevista en directe amb la cadena espanyola Cuatro. Stars va ser posada en llibertat 24 hores després i no va dubtar a tornar a denunciar les actuacions del Govern contra els seus compatriotes. «És moment que el món ens escolti», assegura la noia. A més, ella mateixa ha explicat que el motiu de la seva detenció va ser el d’«instigació a delinquir» per promoure les marxes.

Sense por de ser capturats

Però Stars no és l’única ‘influencer’ que ha passat pels calabossos. El tuitaire Ariel González (@YoUsoMiNasobuco) va estar detingut durant una setmana després de filmar la primera jornada de protestes al Malecón de l’Havana, el 15 de juliol passat. Durant dies, ningú va saber el seu parador. «És en alguna presó, però ningú ens confirma res», lamentava la família del jove abans de descobrir-ne la ubicació. El seu germà denuncia que no tenen motius per mantenir-lo retingut més enllà de la seva influència en xarxes.

Malgrat que Stars critica a les xarxes que hi ha gent que continua «ballant» o «ensenyant el tint» als seus vídeos («en un moment com aquest» la majoria dels creadors de contingut es dediquin a la comèdia, la moda o els videojocs), no han dubtat a utilitzar les seves plataformes com a altaveu per als seus compatriotes. Entre ells hi ha Emma Style, que ha canviat les fotos dels seus ‘outfits’ per vídeos a les manifestacions o publicacions sobre joves que han sigut detinguts per protestar. «Si em capturen per simplement ensenyar el que ells mateixos fan i per ajudar a trobar els desapareguts, doncs que se m’emportin. No hi ha por», explica la jove.

En ells hi ha també San Memero, un perfil dedicat principalment a difondre mems i acudits, que ara està centrant els seus comptes en la detenció de desenes de joves i publica captures de pantalla dels missatges que aquests els envien sobre quin creuen que és el seu parador. «És la matinada i vull recordar-te que avui centenars de joves no dormiran al seu llit», recorda. Així mateix, el tuitaire també ha iniciat una campanya per ajudar els seus compatriotes a aconseguir medicaments.

Recolzament des de l’exili

Mentre que els qui viuen dins del país s’arrisquen a ser arrestats publicant vídeos i missatges, des de fora, els ‘influencers’ exiliats intenten utilitzar el seu poder a les xarxes perquè el món entengui de primera mà el que passa al seu país. Són els casos de Lisandra Silva o Rachel Vallori, que des de l’estranger comparteixen amb els seus milions de seguidors informació sobre el que està passat a l’illa, demanen ajuda als seus països d’acollida i donen dades sobre marxes a què van.

Notícies relacionades

Des de Miami, on resideix la proporció de cubans més gran a l’estranger, youtubers i instagramers cubans intenten ser escoltats a les xarxes, mitjans de comunicació i els mateixos carrers, des d’on exigeixen l’alliberament dels creadors de contingut detinguts i la resta d’arrestats. Adriano López (@Comepizzah) reclamava la setmana passada la posada en llibertat dels seus amics a l’informatiu del canal nord-americà Telemundo. «Si fos allà jo també estaria detingut», lamentava el jove.

Aquests joves confien en el seu poder d’influència per poder canviar les coses a l’illa. «Com a veu, el meu poble em necessita, la meva gent, els meus seguidors, la meva família», remarca l’Emma. «No em sentiria digna d’ells si no estigués prenent acció», insisteix. Malgrat la repressió que hi està havent contra ells, tots manifesten el seu orgull i confien poder ajudar el seu país, sense importar les dificultats que es troben o les possibles detencions.