Activitat «maliciosa»

Els EUA, la UE i l’OTAN acusen la Xina d’estar al darrere d’una campanya d’atacs cibernètics arreu del món

Els EUA, la UE i l’OTAN acusen la Xina d’estar al darrere d’una campanya d’atacs cibernètics arreu del món

LEAH MILLIS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els Estats Units i els seus aliats han acusat aquest dilluns la Xina d'estar al darrere d’una campanya d’atacs cibernètics arreu del món a través del pirateig del ‘software’ de correu electrònic de Microsoft. «Els EUA i els seus aliats han posat de manifest el patró d’activitat cibernètica maliciosa per part de Pequín i estan hi prenent mesures», ha manifestat un alt càrrec de la Casa Blanca.

Segons un comunicat del Ministeri britànic d’Exteriors, els responsables van ser grups recolzats pel Govern de Pequín. La UE, en canvi, ha evitat assenyalar directament les autoritats del gegant asiàtic i atribueix la responsabilitat a dos grups de ‘hackers’ que operen des de territori xinès i es dediquen al robatori de propietat intel·lectual i a l’espionatge. No obstant, Brussel·les ha reclamat a les autoritats d’aquest país que facin un pas endavant per investigar i respondre a aquestes activitats.

La campanya d’atacs cibernètics va tenir lloc a principis del 2021 i va afectar més de 250.000 servidors d’arreu del món, posant en alerta centenars de milers d’empreses.

En un comunicat, l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, ha assenyalat que la Unió Europea ha exposat atacs que han afectat «significativament» l’economia, seguretat i democràcia la Unió. «La UE i els seus Estats membres han avaluat que aquestes activitats malicioses s’han produït des de territori de la Xina», ha remarcat la nota.

«Aquest comportament irresponsable i nociu provoca riscos de seguretat i una pèrdua econòmica significativa per als nostres governs, institucions i empreses privades i ha mostrat els efectes sistèmics per a la seguretat, economia i societat», ha explicat el bloc, tot i que de moment no fixa un balanç sobre el dany total infligit a les seves institucions i indústries.

En tot cas, la UE apressa Pequín a seguir les normes internacionals sobre ciberamenaces, de tal manera que no permeti aquest tipus d’activitats al seu territori i prengui totes les mesures apropiades per «detectar, investigar i atallar» els atacs.

«Temerari»

Notícies relacionades

«L’atac cibernètic contra el servidor de Microsoft Exchange per grups recolzats per la Xina va ser temerari i va seguir un patró de comportament familiar», va indicar, per la seva banda, el cap de la diplomàcia britànica, Dominic Raab.

En la nota, Raab va considerar que «el Govern xinès ha de posar fi a aquest cibersabotatge sistemàtic» i va afegir que «poden esperar que n’hauran de retre comptes si no ho fan». Així mateix, va demanar a Pequín que reafirmi el compromís fet a aquest país el 2015 «i, com a part del G-20, que no porti a terme o recolzi ciberrobatoris de propietat intel·lectual de secrets comercials», afegeix el comunicat.