Crisi a Cuba

L’oposició demana a Sánchez una postura ferma davant la dictadura castrista

  • Milers de persones van sortir als carrers de Cuba al crit de «llibertat», «a baix la dictadura» i «pàtria i vida» per protestar per la falta de llibertats, el desproveïment i la gestió de la pandèmia

L’oposició demana a Sánchez una postura ferma davant la dictadura castrista

Efe

4
Es llegeix en minuts

Les històriques i inèdites mobilitzacions que s’han registrat a Cuba per demanar el final de la dictadura han portat nombrosos dirigents polítics del PP, Ciutadans i Vox a expressar el seu recolzament al poble cubà i a exigir al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, una postura ferma que possibiliti una transició democràtica de l’illa.

Milers de persones van sortir als carrers de Cuba al crit de «llibertat», «a baix la dictadura» i «pàtria i vida» per protestar per la falta de llibertats, el desproveïment i la gestió de la pandèmia, en una jornada que es va saldar amb centenars de detinguts i enfrontaments després que el president, Miguel Díaz-Canel, comminés els seus partidaris a sortir a enfrontar-se als manifestants.

El líder del PP, Pablo Casado, s’ha referit a aquesta situació a Cuba per denunciar la «radicalitat» del Govern de Pedro Sánchez i en especial dels ministres d’Unides Podem, durant unes jornades sobre el repte democràtic i despoblació que ha organitzat el seu partit a Toledo.

Casado ha carregat contra la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, per considerar que es vol vendre «com a moderació», malgrat que quan va morir Fidel Castro va escriure que era un referent, i ha lamentat que «cinc ministres de la quarta economia d’Europa» considerin que Cuba és un «paradís democràtic», quan és una dictadura de 60 anys. «Senyor Sánchez, ¿això és moderació? ¿que Díaz, que Garzón, que Belarra reivindiquin els Castro? ¿Això és el que vol? ¿Com Errejón, que diu que a Veneçuela es menja més que a Espanya?», ha interrogat.

Cubans «valents»

A través del seu compte de Twitter, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha qualificat d’«històriques» les mobilitzacions i ha expressat tot el seu recolzament als cubans «valents», a qui ha assegurat que la seva causa «és la nostra», mentre ha exigit a Pedro Sánchez que es mostri «des d’ara mateix i sense embuts al costat dels demòcrates i davant de la dictadura».

En aquests termes s’ha pronunciat el vicesecretari general de Ciutadans, Daniel Pérez, que ha lamentat que el president del Govern no s’hagi pronunciat encara a favor dels ciutadans que s’estan manifestant, així com el «mutisme absolut» del nou ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, que avui ha pres possessió del càrrec i de la cartera. Aquesta formació política ha anunciat, a més, que actuarà a tots els fronts, als parlaments autonòmics, als ajuntaments i a la Unió Europea, per recolzar el poble cubà.

Manifestació al Congrés

La vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, que ha acompanyat un grup d’opositors cubans que s’han manifestat davant el Congrés, ha afirmat que troba «a faltar un president que estigui a favor de la llibertat i en contra de la dictadura» i ha ironitzat a l’assenyalar que molt es tem que «aquest Govern és el dels ministres comunistes que recolzen el règim de Castro, com Garzón».

La portaveu de Vox a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha demanat, «com a espanyola i com a cubana», el final de la repressió a Cuba i del castrisme perquè el poble cubà recuperi «la dignitat, la seva llibertat i el seu dret a viure en pau». «No només és un tema humanitari, és per recobrar el que durant dècades se’ls ha negat», afegit. Per Monasterio, això «només passa per la caiguda del règim i del mur de Berlín que té Cuba, que és el del castrisme, que no deixa viure en llibertat», i ha ofert el recolzament del seu partit per defensar «sense tebiesa» la llibertat a l’illa.

El portaveu del Comitè d’Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, també ha expressat el seu desig que aquestes manifestacions siguin «un pas cap a l’alliberament de la dictadura castrista» i ha opinat que Cuba és «el germen de tota la subversió» de l’ordre polític i social a l’Amèrica Llatina. Ha dit que estaran amb el poble cubà, veneçolà, peruà o equatorià i que sortiran al carrer amb ells a Espanya i «on sigui necessari reclamar la democràcia» per a aquests pobles.

Quilòmetre zero de la llibertat

El líder de Vox, Santiago Abascal, també ha sortit en defensa del poble cubà. «El comunisme sempre acaba combatent el seu propi poble. Molta força per als cubans disposats a enderrocar el règim. ¡Visca Cuba lliure de comunistes!», ha escrit a la xarxa social.

Notícies relacionades

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’ha afegit als missatges de recolzament: «Madrid és el quilòmetre zero de la llibertat i la casa dels cubans valents que aquests dies s’aixequen contra qui fa sis dècades els roba la vida, la democràcia i els drets més bàsics. Avui més que mai: comunisme o llibertat. Estem amb vosaltres».

D’altra banda, el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha considerat «curiós» que el PP exigeixi més democràcia a Cuba i després aquí, a Espanya, bloquegi la renovació del CGPJ, del Tribunal de Comptes i del Tribunal Constitucional.

Temes:

Cuba