Judici a porta tancada

Jordània condemna dos exfuncionaris a 15 anys de presó pel suposat complot real

  • Bassem Awadallah, exassistent personal del rei, i Sharif Hassan bin Zaid, membre de la família reial, han sigut sentenciats per sedició i incitació per un tribunal de seguretat

  • El regne haiximita enterra un dels seus episodis més foscos i que va posar de manifest l’abisme entre una opulenta família reial i una societat que va recolzar l’expríncep Hamzah

Jordània condemna dos exfuncionaris a 15 anys de presó pel suposat complot real

Efe

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El suposat complot reial contra el rei Abdullah II de Jordània ja té culpables. Dos exfuncionaris jordans han sigut condemnats per un tribunal de seguretat a complir 15 anys de presó per sedició i incitació. Bassem Awadallah, amb ciutadania nord-americana i exassistent personal del rei, i Sharif Hassan bin Zaid, membre de la família reial, han sigut acusats de conspirar amb el príncep Hamzah, mig germà del rei, i buscar ajuda a l’estranger. L’advocat d’Awadallah ha qualificat l’opac judici d’injust.

A principis d’abril, la sempre estable Jordània va trontollar, i la família reial va viure les seves hores més fosques. L’expríncep Hamzah, germanastre d’Abdullah II, va ser posat sota arrest domiciliari en el que semblava un cop d’Estat contra el rei. Hamzah va apuntar que l’estaven silenciant per parlar en contra de la corrupció i la mala governança. Després de resoldre la disputa amb la família reial, qui havia sigut hereu al tron no va ser acusat formalment. Ara se’n desconeix el parador. 

Després de sis audiències en un judici a porta tancada, un jutge militar, el tinent coronel Muwafaq al-Masaid ha anunciat aquest dilluns el veredicte. Awadallah i Bin-Zaid van ser sentenciats a 15 anys, tot i que els seus advocats han anunciat que apel·laran la decisió. «El suposat judici de Bassem [Awadallah] va ser portat a terme per un tribunal militar secret on se li va negar l’oportunitat de refutar les proves de la fiscalia i no se li va permetre cridar testimonis que proporcionarien proves exculpatòries en el seu nom», ha declarat Michael Sullivan, que representa l’exassistent personal del rei.

Sullivan també ha denunciat que el seu client havia patit «tracte inhumà, incloses pallisses i tortura psicològica». Ha demanat als Estats Units que treballi per a l’alliberament d’Awadallah al·legant que «aquest procediment i el maltractament de Jordània al nostre client han violat tots els estàndards internacionals de justícia i drets humans» al mantenir-lo en règim d’aïllament durant gairebé 100 dies. Sense periodistes

tracte inhumàHa demanat als Estats Units durant gairebé 100 dies. Sense periodistesEls periodistes només van poder veure les audiències en una retransmissió de vídeo instal·lada en una botiga a les portes del jutjat, fortament vigilat. Per la seva banda, l’oficina del fiscal del tribunal de seguretat de l’estat ha negat les acusacions i ha apuntat que només van sorgir a mesura que s’acostava el veredicte. 

Notícies relacionades

Awadallah compta amb ciutadania nord-americana, jordana i saudita. Va ser cap de la cort reial i ministre de Govern a Jordània. Al seu torn, va ser assessor del príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman, sobre l’atracció d’inversions estrangeres. L’opacitat del judici impedeix conèixer qui van ser les veritables persones implicades en el suposat complot i quin va ser el rol de potències estrangeres, com l’Aràbia Saudita. 

Jordània va experimentar dies crítics en què es va posar de manifest l’abisme entre l’opulenta família reial i una societat que va aplaudir la valentia de Hamzah. Aquest regne desèrtic és un dels principals aliats d’Occident a la regió i sempre ha sigut sinònim d’estabilitat. Precisament s’espera que el rei Abdullah II visiti Washington el pròxim dilluns 19 de juliol per convertir-se en el primer líder àrab en reunir-se amb el president Joe Biden a la Casa Blanca.