El partit d’un cantant, favorit en les eleccions legislatives de Bulgària

  • Existeix Tal Poble, liderat per Slavi Trifonov, encapçala les enquestes i supera per poc el conservador GERB, de l’exprimer ministre Boyko Borissov

  • Aquests comicis són els segons que se celebren al país en els tres últims mesos davant la impossibilitat de formar govern

El partit d’un cantant, favorit en les eleccions legislatives de Bulgària

STOYAN NENOV / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

Els més d’11.500 col·legis electorals de Bulgària van obrir aquest diumenge les portes a les 7.00 hora local (4.00 GMT) per a uns comicis legislatius anticipats, els segons en tres mesos, a què estan convocats uns 6,7 milions de ciutadans. Els votants podran elegir entre 23 partits i aliances, set menys que les anteriors legislatives del 4 d’abril, per conformar el nou Parlament de 240 escons.

La victòria se la disputaran els conservadors de Ciutadans per al Desenvolupament Europeu de Bulgària (GERB), liderats per l’exprimer ministre Boyko Borissov, i Existeix Tal Poble, un partit protesta recentment fundat pel cantant i presentador de televisió Slavi Trifonov. Les enquestes preveuen que només sis formacions superaran el llindar de 4% necessari per entrar a la Cambra, sense que cap obtingui la majoria necessària per governar en solitari.

A l’abril va vèncer el GERB de Borissov amb gairebé el 26% dels vots, però la negativa de totes les altres formacions a pactar amb els conservadors i la incapacitat per forjar una coalició alternativa va desembocar en uns nous comicis.

Denúncies de corrupció

Les últimes enquestes apunten a un resultat molt ajustat, fins i tot amb una derrota del GERB de Borissov, un antic guardaespatlles de 62 anys –anomenat Batman– que ha dominat la política del país balcànic des del 2009.

Existeix Tal Poble, que ja va ser la gran sorpresa a l’abril al quedar segon, pot aconseguir ara una ajustada victòria a l’obtenir més del 21% dels vots, segons les últimes enquestes. Aquesta formació es podria aliar amb uns altres dos partits protesta de recent creació a què els uneix la denúncia de la corrupció al país més pobre de la Unió Europea (UE), tot i que possiblement hagin de buscar fins i tot el recolzament d’una quarta formació.

El conservador Bulgària Democràtica, al que les enquestes donen el 12%, i el centreesquerrà ¡Aixeca’t Bulgària! ¡Mafiosos Fora!, que obtindria un 5,1%, són els aliats naturals d’Existeix Tal Poble. Aquestes tres formacions rebutgen el Partit Socialista, que quedarà tercer, segons les enquestes, perquè afirmen que forma part del mateix sistema corrupte que el GERB de Borissov.

El Moviment pels Drets i les Llibertats, el partit que aglutina el vot de la minoria turca, quedaria en quart lloc amb fins a l’11,5% dels vots, segons les enquestes, i podria ser el soci fonamental per donar una majoria parlamentària a les formacions anticorrupció.

Els analistes preveuen una participació electoral semblant a la dels anteriors comicis, al voltant del 51%, tot i que s’esperen més vots dels búlgars residents a l’estranger, cosa que afavoreix els partits opositors.

La campanya ha estat marcada pels debats sobre la corrupció, enmig d’una sèrie d’escàndols que sacsegen al GERB i amb les sancions dels EUA contra tres persones i el seu entramat d’empreses a principis de juny, un pas inèdit contra un país pertanyent a la UE.

Vot electrònic

En aquestes eleccions la votació es farà gairebé exclusivament amb màquines electròniques, mentre que les paperetes s’utilitzaran només en col·legis petits.

Notícies relacionades

Aquesta nova tecnologia ha aixecat fortes crítiques de Borissov, que diverses vegades en les últimes setmanes ha acusat el president, Rumen Radev, un aliat de l’oposició, de voler manipular els resultats.

Des del maig està en funcions un Govern tècnic nomenat per Radev i el ministre de l’Interior, Boyko Rashkov, ha acusat el GERB d’estar darrere una trama de compravenda de vots, no només amb diners, per entre 25 i 50 euros, sinó també amb menjar o material de calefacció

Temes:

Bulgària