Descontrol de contagis des de l’abril

El Vietnam confina la ciutat més gran per frenar el seu pitjor rebrot de Covid-19

  • Només els comerços considerats essencials tenen dret a obrir, amb la presència màxima del 30% dels treballadors

El Vietnam confina la ciutat més gran per frenar el seu pitjor rebrot de Covid-19

afp

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats vietnamites van imposar aquest divendres unes mesures estrictes de distanciament social a Ho Chi Minh (antiga Saigon), la ciutat més poblada del país i principal focus del rebrot de Covid-19 que el país mira de controlar des de finals d’abril.

La mesura, anunciada dimecres pel Govern, es produeix després que ahir s’assolís la xifra més alta de contagis en un sol dia des de l’inici de la pandèmia, 1.314 infeccions comunitàries, dos terços a l’antiga Saigon, amb una població de 13 milions d’habitants a la seva àrea metropolitana.

Les mesures, en vigor per als pròxims 15 dies, obliguen la població a mantenir-se a les llars excepte per a activitats essencials, prohibeixen la reunió de més de dues persones en espais públics, amb dos metres de distància mínima entre elles, i tanquen els mitjans de transport públics.

Confinament estricte

Només els comerços considerats essencials tenen dret a obrir, amb la presència màxima del 30% dels treballadors i qualsevol ciutadà que surti de la ciutat ha de tenir un prova PCR negativa i fer una quarantena de set dies.

L’anunci de les mesures amb dos dies d’antelació ha provocat en els últims dies escenes de compres compulsives en alguns supermercats, malgrat que es mantindran oberts durant el confinament, i col·lapses a les sortides de la ciutat, ja que milers de persones van mirar d’escapar per carretera a les províncies veïnes.

Les mesures es prenen després de més d’un mes d’un distanciament social lax en què només van tancar locals d’oci i restaurants i en què molts ciutadans continuaven anant als seus centres de treball amb normalitat.

Variant delta

Durant el matí d’avui, el paisatge era molt diferent a la ciutat, amb trànsit escàs i amb la Policia desplegada a diferents punts de la ciutat per impedir que els ciutadans surtin per motius no essencials.

Notícies relacionades

Malgrat no haver pogut controlar de moment aquest rebrot, amb casos de la contagiosa variant delta, el Vietnam continua sent un dels països que millor ha resistit davant la Covid-19, amb 21.560 contagis i 104 morts en total des de l’inici de la pandèmia, 9.000 d’ells detectats en els últims dos mesos i mig a Ho Chi Minh.

El fort rebrot va fer que les autoritats augmentessin el ritme de vacunació, un dels més lents d’Àsia, amb 3,7 milions d’habitants vacunats parcialment i 241.000 amb la pauta completa per a una població total de 97 milions d’habitants. El govern planeja vacunar el 70% de la població d’aquí a principis del 2022.