La condició de la primera dama d’Haití és «estable, però crítica»

La condició de la primera dama d’Haití és «estable, però crítica»

afp

2
Es llegeix en minuts

Miami, 8 jul (EFE).– La condició de la primera dama d’Haití, Martine Moïse, que va ser ingressada d’urgència en un hospital de Miami, és «estable, però crítica», segons van assenyalar aquest dijous l’alcalde de la ciutat, Francis Suárez, i la congressista Frederica Wilson.

En una roda de premsa feta avui, Wilson, representant del districte on es concentra la nombrosa comunitat haitiana del sud de Florida, va assenyalar que la primera dama continua a l’Hospital Jackson Memorial en condició «estable, però crítica», una afirmació que va ser confirmada per l’alcalde Suárez.

Wilson va afegir que, segons l’ha informat el Departament d’Estat, pel que sembla ni Martine Moïse ni els fills de la parella presidencial eren objectius del comando d’homes armats que dimecres a la matinada van irrompre a la vivenda, van assassinar el president i van ferir la primera dama.

Suárez va afegir que la policia de Miami ha pres mesures de cara a la seguretat de la primera dama, que dimecres a la tarda va arribar a bord d’un avió ambulància a l’aeroport executiu de Fort Lauderdale, des d’on va ser traslladada immediatament al centre traumatològic del Jackson Memorial.

Suárez i diverses autoritats i representants locals de la diàspora haitiana del sud de Florida van cridar a la «seguretat i estabilitat» al país caribeny, i van demanar a l’administració del president dels Estats Units, Joe Biden, que desplegui «tots els recursos diplomàtics» per a una transició pacífica i democràtica.

Wilson, del Partit Demòcrata i representant al Congrés del districte on està enclavat el barri de la Petita Haití de Miami, va confessar estar atemorit i en «xoc» per l’assassinat del president haitià, Jovenel Moïse, abatut a trets dimecres a la matinada.

«No és només l’assassinat del president, és qui el va assassinar i per què», va alertar la legisladora, que va afegir que «Haití està en risc» en vista de la presència d’almenys un centenar de bandes i grups que «estan mirant com prendre el control».

El crim contra el governant ha obert un nou capítol en la profunda crisi política que aquest país afronta des del 2018 per denúncies de corrupció contra Moïse, que en els últims mesos va haver de fer front a manifestacions multitudinàries que van derivar sovint en saquejos, violència i morts.

Aquest dijous, la Casa Blanca va declarar que vol ajudar en la investigació de l’assassinat del president Jovenel Moïse, però va assegurar que de moment no ha rebut cap petició d’assistència del país caribeny.

Notícies relacionades

«El nostre missatge al poble d’Haití és que estem al seu costat i volem proporcionar-los assistència», va dir la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, durant la seva roda de premsa diària. EFE

lce/si

Temes:

Haití